NA24.no

Kina trekker ned

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Blir dratt ned for andre dag på rad.

Frykten for at de kinesiske myndighetene vil forsøke å dempe veksten i økonomien legger en demper i aksjemarkedet.

På Oslo Børs blir hovedindeksen sendt ned 0,21 prosent til 376,45 poeng.

I Asia falt børsene for tredje dag på rad på grunn spekulasjoner om at Kina nå vil forsøke å temme den kraftige veksten. Det er forventninger om at bruttonasjonalproduktet vokste med 10,5 prosent i fjerde kvartal, og det kan gjøre at myndighetene i Kina vil komme med virkemidler som gjør at veksten ligger innenfor mer kontrollerte rammer. Onsdag ble det klart at de har bedt enkelte banker om å begrense utlånene.

Les mer: Tre dager med fall

Kina har blitt pekt på som selve motoren bak den globale økonomiske opphentingen som er i gang. Etter at den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon desember 2007 har den globale økonomien haltet. Sterk vekst i fremvoksende økonomier har derimot dempet nedgangen i verdensøkonomien, og står nå for store deler av veksten.

Prisen på et falt olje faller til 76,80 dollar per fat etter at nordsjøoljeprisen styrket seg tirsdag.

Bioteknologi skiller seg positivt ut på børsen.

DiaGenic har sikret seg en distribusjonsavtale for produktet ADtech i en rekke europeiske land. Det er Ferrer inCode som blir distribusjonspartner for det norske børsnoterte bioteknologiselskapet. Avtalen sikrer sammen med andre avtaler et minimumsvolum av ADtect på 85.000 tester i 17 europeiske land.

Aksjemarkedet svarer med å sende kursen opp 15,58 prosent til 3,19 kroner.

Les mer: Sikrer ny distribusjonsavtale

Legemiddelselskapet PCI Biotech fortsetter ferden opp onsdag etter at de meldte om positive resultater knyttet til et av produktene tirsdag. Kursen stiger 7,53 prosent til 20 kroner.

Et annet bioteknologiselskap som også blir løftet er NorDiag. Aksjen sendes opp 4,91 prosent til 1,71 kroner.

Programvareselskapet Opera har kjøpt det amerikanske selskapet AdMarvel for åtte millioner dollar kontant. Kjøpesummen kan vokse med ytterligere 15 millioner dollar hvis enkelte finansielle mål oppfylles de neste to årene.

Til tross for at oppkjøpet vil ha en utvannende effekt på resultatet per aksje i 2010 og være nøytralt i 2011 så stiger aksjen 3,31 prosent til 18,70 kroner.

Ned i Europa
Det er også nedtur ved de fleste børsene i Europa. Den tyske DAX-indeksen faller 0,35 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen i London faller 0,15 prosent. I Paris ligger CAC 40 tilnærmet helt flatt.

I Stockholm blir OMXS30-indeksen sendt ned 0,24 prosent og følges av OMXC20-indeksen i København som faller 0,19 prosent. Den finske indeksen i Helsingfors ligger også rimelig flatt.

På Wall Street endte børsene til slutt klart i pluss og steg til det høyeste nivået siden oktober i 2008.

Les mer: Knalldag på Wall Street

IT-kjempen IBM la frem gode tall etter fjerde kvartal 2009. Selskapet leverte bedre resultater enn hva markedet hadde forventet og kunne i tillegg vise til en topplinjevekst. I tillegg ser selskapet noe lysere på utsiktene for inneværende år.

Det er også duket for en hel strøm av resultater onsdag ettermiddag og onsdag kveld. Kjemper som storbanker som Morgan Stanley, Bank of America og Wells Fargo vil presentere sine tall for siste avsluttede regnskapsperiode. I tillegg kommer blant andre Google og Starbucks med sine resultatrapporter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere