NA24.no

Kina-uro på Wall Street

NEW YORK STOCK EXCHANGE ligger i Wall Street i hjertet av finansdistriktet i New York City.
NEW YORK STOCK EXCHANGE ligger i Wall Street i hjertet av finansdistriktet i New York City. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Men børsopptur for aluminiumkjempen Alcoa etter splitt.

Pilene pekte mot en negativ ukestart på USA-børsene, mens investorene fordøyer nye nøkkeltall.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen ned 0,8 prosent, S&P 500 faller 0,9 prosent og Nasdaq er ned 0,9 prosent.

Bekymringen for effektene av Kinas nedbremsing på verdensøkonomien gjør seg gjeldende også mandag, etter nye svake industritall fra verdens nest største økonomi.

- Sentimentet har vært veldig negativt etter de siste skuffende tallene fra Kina, sier Barclays-økonom Antonio Garcia Pascual til The Wall Street Journal.

Ifølge nye tall fra Kina nasjonale statistikkbyrå falt inntjeningen i kinesiske industriselskaper med 8,8 prosent fra august i fjor til august i år, med de største fallene innen kull, olje og metaller, skriver Bloomberg, som påpeker at nedgangen er den største siden 2011.

I andre regioner er stemningen laber på børsene i Europa, med aksjene i London, Paris og Frankfurt ned mellom 1,3 og 2,2 prosent.

- Folk bekymrer seg over at den globale veksten allerede kan ha passert toppen, flatet ut, og muligens er på vei ned, sier sjefstrateg Rosamunde Price i Seven Investment Management til Bloomberg.

Alcoa splittes i to
På selskapssiden stiger Alcoa 2,8 prosent i tidlig handel etter at aluminiumkjempen varsler oppsplitting i to uavhengige børsnoterte selskaper.

Det ene oppstrømselskapet vil bestå av virksomhetsområdet som i dag omfatter bauksitt, alumina, aluminium, støpning og energi. Det andre, verdiselskapet, vil inkludere områder som valsede produkter, bearbeidete produkter og konstruksjonsløsninger, opplyser Alcoa.

Når transaksjonen etter planen er fullført i andre halvår 2016 vil aksjonærene i Alcoa eie alle aksjene i de to nye selskapene.

Viktige jobbtall
Før børs viser en oppdatering over kjerneprisindeksen PCE en årlig prisvekst på 1,3 prosent, mot 1,2 prosent måneden før.

Amerikanernes personlige inntekt økte med 0,3 prosent i august, ned fra veksten på 0,5 prosent i juli, mens forbruksveksten var uendret på 0,4 prosent.

Uken er for øvrig fylt med tett fulgte arbeidsmarkedstall, med høydepunktet på fredag, når den offisielle sysselsettingsrapporten for september slippes.

Den er ventet å vise at bedringen i det amerikanske arbeidsmarkedet fortsetter, med en sysselsettingsvekst på rundt 200.000, mot 173.000 i august.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere