NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90

Svake kinesiske handelstall gir børsfall over hele Asia tirsdag. For Norges del har kraftig fall i oljeprisen svekket kronen på bred basis.
Svake kinesiske handelstall gir børsfall over hele Asia tirsdag. For Norges del har kraftig fall i oljeprisen svekket kronen på bred basis. Foto: Thomas Peter (Reuters / NTB scanpix)

Kinas handel faller, oljeprisen faller og kronen svekker seg

Sist oppdatert:
Svake handelstall fra Kina, fallende oljepris og svakere krone preger markedet.

Ifølge Reuters falt Kinas eksport med 6,8 prosent (år for år) i november, om lag det samme som i oktober. Importen falt med 8,7 prosent, som var vesentlig bedre enn måneden før, da importen viste en nedgang på hele 18,8 prosent.

- Tallene er imidlertid i løpende priser, og gir et lite presist bilde av den reelle utvikling, særlig hensyntatt kollapsen i råvareprisene det siste året, skriver analytiker i DNB Markets Ole André Kjennerud i en morgenrapport tirsdag.

Han understreker at tallene derfor må tolkes med varsomhet.

- Vi kan imidlertid si følgende: Både importen og eksporten utviklet seg svakt i november, men mindre svakt enn det man får inntrykk av ved å se på de rapporterte tallene til statistikkmyndighetene. Det er uansett lite i de siste tallene som indikerer at etterspørselen er i ferd med å ta seg opp, hverken i Kina eller hos Kinas handelspartnere, skriver Kjennerud.

Oljeprisfall

Oljeprisen har falt markert siden i går morges, med Brent ned 4½ prosent til 41 dollar per fat.

- Sist oljeprisen var like lav var i begynnelsen av 2009. Fallet bør ses i sammenheng med OPEC-møtet som ble avsluttet på fredag i forrige uke, noterer Kjennerud.

Kronefall

Oljeprisfallet har dratt med seg den norske kronen, som har svekket seg markert og på bred basis.

EURNOK er opp 1,3 prosent til 9,40, mens USDNOK er opp 1,3 prosent til 8,65.

- Lange renter har falt både i Europa og USA, trolig fordi oljeprisfallet har innvirkning på inflasjonsforventningene, og dermed også rentenivået, skriver Kjennerud.

Fall for norsk industri

Aktiviteten i norsk industri fortsetter å avta.

I oktober falt produksjonen med hele 2,3 prosent (måned for måned), som er mer enn korrigerte for økningen på 0,7 prosent måneden før.

- Tallene er normalt veldig volatile, og det kan derfor lønne seg å glatte ut de månedlige endringene. Fra forrige til siste tremånedersperiode falt produksjonen med 7,3 prosent. Nedgangen kan – ikke overraskende – knyttes til den lave aktiviteten blant oljeleverandørene, og er særlig knyttet til fall i aktiviteten innenfor bygging av skip og plattformer, maskindustrien, og maskinreparasjon- og installasjon, skriver Kjennerud.

Økt sannsynlighet for norsk rentekutt

Markedet fordøyer nå flere flere signaler om at det nå går trått i norsk økonomi.

- Spørsmålet er hva Norges Bank vil gjøre på rentemøtet neste uke. Som kjent har vår prognose fram til nå vært at renta holdes i ro, og at kuttet heller kommer i mars neste år. Men vi har blitt mer og mer usikre på denne prognosen. Etter å ha fordøyd regionalt nettverk og tallene for industriproduksjonen, mener vi nemlig at sannsynligheten har økt for at Norges Bank kutter allerede på det kommende møtet, skriver makroøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en rapport tirsag morgen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere