NA24.no

Kineserne giret på Toyota

(Toyota)
Etterspørselen fra Kina gir solid drahjelp til Toyota.

Bilprodusenten Toyota økte salget i første kvartal med 2,7 prosent etter solid etterspørsel fra Kina og andre fremvoksende økonomier.

NA24 - din næringslivsavis

Totalt solgte bilkonsernet 2,42 millioner kjøretøy, mot 2,35 millioner i første kvartal i fjor.

Lavere vekst
Salgsveksten var den laveste på fem kvartaler etter et etterspørselen fra USA, som er Toyotas største marked, falt i perioden. Men salget av Toyota og Lexus økte 49 prosent i Kina og 34 prosent i Midtøsten.

Toyotas argeste konkurrent, Detroit-kjempen General Motors (GM) legger senere i dag frem sine salgstall. Ifølge Bloomberg tyder foreløpige tall på minst 2,15 millioner kjøretøy i første kvartal.

- Har riktig strategi
- Ekspansjonen inn i nye markeder vil føre Toyota foran rivalene på lengre sikt. Toyota har riktig strategi, mener Ichiro Takamatsu iAlphex Investments Co. i Tokyo til Bloomberg.

USA-salget til bunns
GM opplevde en salgsnedgang på 11 prosent i USA i årets tre første måneder, mens Toyota-salget falt 5,6 prosent. GM prøver nå å veie opp for nedgangen i USA ved å ekspandere i Kina. Bilgiganten planlegger å bruke 1 milliard dollar årlig på å øke operasjonen i landet i håp om å ta innersvingen på konkurrentene Toyota og Volkswagen.

Flere analytikere tror at bilsalget i USA vil falle til det laveste nivå på 13 år i løpet av 2008.

Børsfall
Toyota-aksjen falt 1,7 prosent på Tokyo-børsen onsdag. Hittil i år er aksjen ned 13,4 prosent, mens GM-har opplevd en kursnedgang på 19 prosent så langt.

I fjor solgte General Motors 9.369.524 kjøretøy, en økning på 3 prosent, mens Toyota økte det totale salget med 6,4 prosent til 9.366.418 kjøretøy. Toyota anslo i desember i fjor et globalt salg på 9,85 millioner enheter for 2008, mens GM ikke har levert fullårsestimat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere