*Nettavisen* Økonomi.

Kinesernes utrolige skatt

Foto: (Scanpix)

Landets økonomiske vekst får pengene til å rulle inn som aldri før.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kinas skattemessige omsetning økte med hele 22 prosent i 2006. Den eksplosjonsartede økonomien førte til at skatter tilsvarende litt over 3000 milliarder kroner fant sin vei til statskassen gjennom diverse skatter, ifølge bbc.com.

NA24 - din næringslivsavis

Den kraftige veksten følger ytterligere opp veksten på 20 prosent som landet hadde i 2005. Foruten den hurtigvoksende økonomien skyldes skatteøkningen også at landet har gått hardere til verks med beskatning av de private selskapene.

Eksperter mener at Kinas økonomiske vekst for hele fjoråret vil vise seg å være på rundt ti prosent, og i løpet av fjorårets ni første måneder opplevde at handelsoverskuddet for første gang kom på utrolige 110 milliarder dollar.

Mulig revaluering
Amerikanerne mener at mye av landets eksportsøkning skyldes at landets styre bevisst undervaluerer yuanen slik at varene holdes på et kunstig billig nivå. Første halvår i 2006 sett under et ga en fremgang for landets eksport på 25 prosent i forhold til året før.

Den kinesiske regjeringen har sagt at de er villige til å la valutaen flyte mer mot markedet, men de er ikke villige til å tidsfeste når dette skal skje. En av kinas ledende økonomiske rådgivere, Yu Yongding, har tidligere sagt at landets valuta, yuan, bør revalueres.

Å revaluere en valuta betyr å gi igjen tidligere verdi, skrive opp verdien av myntenheten i et land. Devaluere en pengeenhet er det motsatte av å revaluere og da skriver man ned et lands myntverdi, ved et offentlig vedtak, i forhold til gull eller til en ledende fremmed valuta.

Yuan
Den kinesiske myntenheten yuan renminbi ble innført i 1910, 1 yuan renminbi, symbol Y, valutakode CNY, deles i 10 jiao og 100 fen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag