*Nettavisen* Økonomi.

Kinesisk gjeldsspøkelse

Kina har et gigantisk skjult gjeldsproblem

Alt virker iøynefallende å være i sin skjønneste orden. Kina holder en svært høy vekstrate og gjelden er offisielt på 17,7 prosent av bruttonasjonalproduktet, hvilket ikke er spesielt mye sett i forhold til resten av verden.

NA24 – din næringslivsavis

Imidlertid sitter Kina i praksis på en kjempemessig gjeldsbombe.

Ifølge Reuters skal nemlig kinesernes gjeld i realiteten være på nærmere 60 prosent av bruttonasjonalproduktet, ettersom Kina ikke regner med tre meget store gjeldsposter i statsbudsjettet.

For det første innkalkulerer ikke kineserne regional låntaging, som beløper seg på rundt 17 prosent av den totale verdiskapningen.

Videre har man utelatt å ta med de enorme beløpene som sentralbanken har pøst inn i det økonomiske systemet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Og sist men ikke minst er også de store tapene fra konkurser i næringslivet og manglende innbetalinger fra private låntagere unnlatt i de offisielle tallene.

Så selv om Kinas økonomi i utgangspunktet virker meget solid og aksjene stiger til nye høyder, blinker varselslysene nå hos mange bankfolk og økonomer.

Dette er spesielt på bakgrunn av at en stor del av likviditeten fra krisepakkene som den kinesiske staten har delt ut, er gått rett inn i aksjemarkedet, som dermed står i fare for å utvikle seg til en boble, melder borsen.dk.

-Det er en alvorlig situasjon. Først og fremst som følge av at mange av de økonomiske aspektene er skjulte, men også fordi den kinesiske regjeringen har økt gjelden sin til det dobbelte. Og som med all statsgjeld begrenser det handlingsmuligheten for å stimulere økonomien på andre områder i samfunnet, sier Stephen Green, sjeføkonom i den Shanghai-baserte banken Standard Chartered Bank, ifølge Reuters.

Til sammenligning er den amerikanske statsgjelden nå oppe i 70 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.