NA24.no

Kinesiske krav senker børsene

(AFP)
Sist oppdatert:
Dårlig dag i det asiatiske aksjemarkedene.

Kina strammer ytterligere inn på reservekravene de stiller bankene. Myndighetene har valgt å øke grensen på hvilke beløp som bankene må sitte på i reserve.

Dette har gitt negative reaksjoner i markedene. Det er særlig finansrelaterte og råvaretungeaksjer i Asia som trekker børsene ned.

Alt faller
- Alt relatert til Kina blir påvirket. Økningen i reservekravene til de kinesiske bankene veier ned på råvarerelatert eksponering. Råvarer er veldig avhengig av Kina-storyen, sier forvalter Jason Teh hos Investors Mutual i Sydney til Bloomberg.

Den brede Asia og Stillehavsindeksen til Morgan Stanley blir onsdag morgen sendt ned 1,1 prosent til 125,09 poeng.

Flere av landene i Asia er avhengig av at selve motoren i den globale økonomiske opphentingen fungerer som den skal. Kina har vært en av de viktigste driverne bak bedringen som er blitt synlig i verdensøkonomien de siste månedene, og tidligere i uken fikk vi bekreftelsen hvor sentral Kina er. I helgen kom tollmyndighetene med en oppdatering på importen og eksporten gikk i desember. Den oppdateringen viser at importen steg markant, og at eksporten også har tatt seg kraftig opp.

Større andel innskudd
Sentralbanken i Kina har økt kravet til hvor stor andel innskuddene skal utgjøre i forhold utlånene med 50 basispunkter. Dette vil få virkning fra neste uke, og tok de fleste økonomene på sengen. Markedet hadde forventet at dette kravet først ville komme på vårparten i år.

Frykten er at dette vil gi langt lavere forbruk hos kineserne siden det blir vanskeligere å låne penger. Lavere forbruk kan også medføre lavere etterspørsel og sørge for at den økonomiske opphentingen vil gå tregere enn tidligere antatt.

- Kina gjør en raskere-enn-forventet innstramming, og det burde ha en kortsiktig innvirkning på land som er svært avhengig av landet for eksport slik som Sør-Korea, kommenterer fondforvalter Kim Yong Tae i Yurie Asset Management til Bloomberg.

Markant børsfall
Kospi-indeksen i Sør-Korea falt 1,60 prosent, mens Taiwan ble senket 1,4 prosent. I Singapore falt Straits Times-indeksen 1 prosent.

I Japan ble den brede Topix-indeksen senket 1,06 prosent, mens den velkjente Nikkei 255-indeksen falt 1,32 prosent til 10.735,03 poeng.

I Hongkong blir Hang Seng sendt ned hele 2,5 prosent, men er fortsatt ikke stengt.

I Kina blir CSI 300-indeksen dratt ned 3,2 prosent og Shanghai Composite faller 3,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere