NA24.no

Kinesiske stewarder kan utløse SAS-streik

Sist oppdatert:
Det kan bli bråk når SAS ansetter 35 kinesiske stewarder med lønnsutgifter på bare 10.000 danske kroner i måneden.

(NA24): Ifølge danske Berlingske Tidende kommer stewardene, som for tiden blir utdannet av SAS, til å bli ansatt på ruten mellom Skandinavia og Kina 1. mars.

SAS kan komme til å spare 30 millioner danske kroner på ansettelsene. En kinesisk steward koster 10.000 danske kroner i måneden, mens en dansk ansatt koster 50.000 kroner når man inkluderer hotell, lønn, uniformer og andre omkostninger.

Verner Lundtoft Jensen, fagforeningsrepresentant for SAS kabinpersonal, krever at kineserne melder seg inn i fagforeningen, men ønsker stewardene velkomne i selskapet.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet beskriver derimot ansettelsene for en «krigserklæring».

- Dette er en voldsomt aggressiv handling, sier Ibsen, som tror ansettelsene kan utløse streiker eller sympatistreiker dersom kineserne ikke får dansk lønn.

Ledelsen i SAS avviser kritikken, og viser til at det er vanlig å bruke kinesiske arbeidskraft på reiser til Kina. SAS legger til at selv ikke SAS-ansatte svensker og nordmenn får samme lønn som danskene.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere