Gå til sidens hovedinnhold

Kiwi har dårligst utvalg av lavpriskjedene

En Kiwi-butikk har i snitt over 1300 varer færre enn konkurrenten Extra, ifølge Nielsen-tall.

Extra har det klart beste utvalget av de tre store lavpriskjedene i Norge, foran Rema 1000 og Kiwi på sisteplass.

Mens det i snitt var 6.021 varer i en Extra-butikk over en femukersperiode i oktober og november, var det kun 4.696 varer i Kiwi-butikker og 4.764 varer i en gjennomsnittlig Rema 1000-butikk.

Det viser tall Nettavisen har fått tilgang til fra analysebyrået Nielsen. Nielsen er Norges ledende byrå på statistikk for dagligvarehandelen.

Les også: Extra knuser Rema 1000

- Vi skal være en billigbutikk med supermarkedutvalg. Det leverer vi på. Bra utvalg er en av tingene kundene trekker frem hos oss i brukerundersøkelser, sier kjedeleder Christian Hoel i Extra til Nettavisen.

Tallene viser et gjennomsnitt av antall lagerenheter (SKU) fra uke 40 til 44. Tallene inkluderer ikke lokale varer, frukt og grønnsaker.

Best på sjokolade

Extra har best utvalg i alle kategorier med unntak av tobakk, hvor de må se seg slått av Rema 1000. Extra har til gjengjeld rundt 400 flere varer per butikk innen den store kategorien «pakket mat». Liker du sukkervarer og sjokolade, er Extra også et godt valg. Der gir Extra deg nesten dobbelt så mange valgmuligheter som Rema 1000, som har dårligst utvalg.

Selv om Extra i snitt har best utvalg, understreker Hoel at det er stor forskjell mellom utvalget i butikkene. Den minste Extra-butikken er på 400 kvadratmeter, mens den største er på over 2.000 kvadratmeter.

- Det er stort spenn i butikkene, men i snitt har vi bedre utvalg enn konkurrentene, sier Hoel.

Les også: Rema 1000 knuser konkurrentene på smågodt

Mindre butikker

Kristina Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi, understreker at hun ikke kjenner analysen. Hun forklarer imidlertid jumboplassen med at Kiwi har mange små butikker i byene.

- Vi har butikker med over 7000 varelinjer, men vi har samtidig mange bybutikker som er mindre i areal. Disse kan av naturlige årsaker ikke ha like mange varelinjer og trekker derfor ned snittet, sier hun til Nettavisen.

- Frukt og grønnsaker er vår viktigste varegruppe, og er heller ikke med i disse tallene. Våre analyser viser at Kiwi har det største grunnsortimentet av frukt og grønnsaker, legger hun til.

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise Norge, sier at også tallene de har tilgang til indikerer at utvalget til Extra ligger foran Rema, med Kiwi på sisteplass. Han mener imidlertid mye av forskjellen kan forklares ved at Rema har mange lokale varer.

- Vi har lokale varer, levert i den lokale butikken, det er hovedgrunnen til forskjellen. Varene som leveres lokalt er ikke en del av statistikken, tallene sier derfor lite om FAKTISK vareutvalg, skriver han i en epost til Nettavisen.

Coop avviser innvendingene til konkurrentene i Kiwi og Rema.

- Extra har forøvrig minst like mange lokale varer som de to andre. Og større utvalg økologisk frukt og grønt, sier kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis.

Les også: Varehandelekspert: - Rema kan bli borte

Gir riktig bilde

Dagligvareekspert Odd Gisholt på BI mener tallene fra Nielsen gir et godt bilde på forskjellene mellom de tre store lavpriskjedene.

- Kiwi og Rema 1000 har omtrent like mange varer, mens Extra har noe mer, noe de også reklamerer med. Men dette varierer jo fra butikk til butikk. Dessuten har supermarkedkjedene, som Meny og Mega, gjerne det dobbelte av hva lavpriskjedene har, sier Gisholt til Nettavisen.

Les også: Coop Mega går til krig mot Meny

Han mener ikke antallet lokale varer vil ha så mye å si for totalen, slik Rema hevder.

- Lokale varer er gjerne noe kjedene bruker som en unnskyldning, men har veldig lite å si for det totale utvalget, sier han.

Men Kiwi er billigst

Selv om Kiwi i gjennomsnitt har lavest utvalg, kan de til gjengjeld trøste seg med at de fleste pristester i høst har vist at kjeden er den billigste av de tre lavpriskjedene i Norge.

Kjeden, som har den mektige matkonsernet Norgesgruppen i ryggen, var klar vinner på VGs prisbørs i forrige uke. En matkurv med julemat på Kiwi var 3,9 prosent billigere enn Extra og 6,3 prosent billigere enn Rema 1000.

Les også: Kiwi starter ny priskrig: Kutter prisene på 220 produkter

Les også: Kiwi billigst i de fem største byene

- I Kiwi er vi opptatt av å ha de varene kundene vil ha til de aller laveste prisene. Vi har vunnet så å si alt som er av prisundersøkelser de siste månedene, og undersøkelser viser også at vi har de klart mest tilfredse og lojale lavpriskundene i Norge, sier Arvin i Kiwi.

Kommentarer til denne saken