NA24.no

Kiwi innrømmer dyrere mat

Kiwi innrømmer at de tjente mer på maten i sommer.
Kiwi innrømmer at de tjente mer på maten i sommer. Foto: Kiwi
Sist oppdatert:
Dagligvarekjeden innrømmer at den hentet ut spesielt høy avanse i sommer.

Innrømmelsen fra Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy kom samtidig som landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) torsdag fortsatte jakten på årsakene til det uvanlige prishoppet på mat i juli.

Samtaler med Nortura og TINE sto på Listhaugs program før lunsj, mens Orkla, Bama og Rema Industrier sto for tur på ettermiddagsprogrammet.

På bordet lå Listhaugs prisundersøkelse der utsendte fra hennes departement har avdekket opptil tre ganger så høye matpriser i Norge som på Nordby kjøpesenter, noen kilometer inn på den svenske siden av Svinesundsbroen.

Avokado-kupp

Da Listhaug møtte de dominerende dagligvarekjedene Coop, NorgesGruppen og Rema i forrige uke, var forklaringen på prishoppet, som var på 3,2 prosent fra juni til juli, at leverandørene hadde økt sine priser overfor kjedene.

– Hun må lete andre steder enn hos oss, sa Rema-sjef Ole Robert Reitan til NTB etter en debatt mellom ham og Listhaug i Arendal for en uke siden.

Da hadde Listhaug overrasket Reitan med å dra opp en topakning avokado.

– Dette er en vare som er importert tollfritt fra Peru, og som koster 24,90 kroner i butikken. Hvor mye sitter kjedenes eiere igjen med når vi betaler så mye? sa Listhaug.

Innrømmelse

Kiwi-sjef Bjørkøy sier nå at juli måned var «helt spesiell», at tallene viser et øyeblikksbilde og at kjedens avanse skal nedover i løpet av høsten.

– Generelt sett er det lavere prisjag i juli. Marginen vil gå ned nå, sier han til Aftenposten.

Kiwi er Norgesgruppens lavpriskonsept-kjede med en markedsandel på 16 prosent. Rema, som kanskje er den argeste konkurrenten, har 22,2 prosent av det totale markedet.

TINE: 0,8 prosent

I forkant av møtene med de store leverandørene torsdag, uttalte Listhaug at prisforskjellene mellom Norge og Sverige – og da spesielt på tollfrie importvarer – er «totalt uholdbart».

Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i TINE sier til NTB at prisforskjellen når det gjelder importert ost er «litt spesiell» – men at han ellers ikke vil ha noen kommentar til akkurat den saken.

Under møtet med statsråden kunne TINE-direktørene fortelle at de hadde en gjennomsnittlig prisøkning 1. juli på 0,8 prosent.

– Prisjusteringen i juni er en direkte følge av årets jordbruksoppgjør. Så har vi en prisjustering i februar hvor kostnadsveksten i TINE tas med. Dette er systemet for TINEs del, og jeg opplevde at det var nyttig å kunne redegjøre for det overfor departementet, sier Galtung.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere