- Politikerne har gjort en rekke tiltak for å øke forbruket av fisk, men de nevner aldri det sterkeste tiltaket for å endre vaner, nemlig prisen, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Nettavisen.
Regjeringen gikk høyt ut i 2017 og sa de ville øke forbruket av fisk hos nordmenn med 20 prosent på fem år. Gjennom en lang rekke tiltak, blant annet informasjonskampanjer rettet mot barn og unge i skolen, skulle de få løftet fiskeforbruket markant.
Så langt har imidlertid tiltaket vært en fiasko. Det første året falt forbruket av fisk falt med hele 10 prosent og det har hatt en nedadgående trend siden 2013.
Les også: Helsedirektøren vil ha mer fisk på norske middagsbord
Priskutt
Nå vil dagligvarekjeden Kiwi vise at det er mulig å snu trenden ved hjelp av et velkjent virkemiddel, priskuttet. Deres tidshorisont er ikke fem år, som regjeringen, men seks uker.
- I dag kjører vi i gang et gedigent eksperiment for å se om vi i løpet av de neste seks ukene kan øke salgsvolumet på fisk like mye som politikerne har lagt opp til i en femårsplan. Eksperimentet varer frem til 17. februar, sier Arvin.
Det skal kjeden gjøre ved å kutte prisene på alle ferske og frosne fiskeprodukter tilsvarende momsen på 15 prosent.
Kiwi har mellom 70 og 150 fiskeprodukter i butikkene sine, avhengig av størrelse.
Les også: Økte prisene igjen på billigbrus etter tre måneder
Kjeden håper dermed å øke salgsvolumet med 20 prosent og dessuten få regjeringen på gli til å fjerne momsen på fiskeprodukter.
Dette sier Helsedirektoratet om fisk
- Spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk gjerne fisk som pålegg.
- Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken.
- Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.
- Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.
-
Fisk, spesielt de halvfete og fete fisketypene er hovedkilde til de marine omega-3 fettsyrene i kostholdet. Tran er en annen viktig kilde til disse.
- Mager fisk er en særlig god kilde til jod. Bytter du ut kjøtt med fisk til middag og som pålegg, vil det også ha en positiv effekt på kostholdets totale sammensetning ved at mettet fett erstattes med umettet fett, og at inntaket av rødt kjøtt og kjøttprodukter minsker.
-
Fisk og sjømat er også en god kilde for næringsstoffer som protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen. Selenrike matvarer reduserer risikoen for prostatakreft.
Erfaring med momskutt
Hun sier at da Kiwi tidligere kuttet prisene tilsvarende momsen på frukt og grønt, samt nøkkelhull-produkter, har salget økt med henholdsvis 23 og 22 prosent.
- 20 prosent vekst er offensivt, men realistisk. Vi har litt erfaring med momskutt. Vi vet også at kundene våre ønsker å spise mer fisk, hele seks av ti har planer om å spise mer fisk i 2019. Samtidig viser våre undersøkelser er prisen en barrière, spesielt for de med lav inntekt, sier Arvin.
Hun tror potensialet er enormt, spesielt for de mellom 20 og 40 år, hvor forbruket av fisk er lavest.
- Vi er overbevist om at det er bedre å kutte prisen på sunne matvarer enn å øke prisen på de usunne. Vår undersøkelse viser at 83 prosent av nordmenn er enige i det, sier hun.
- Setter dere opp prisene igjen etter 17. februar?
- Jeg vil ikke spekulere i hvordan prisene vil utvikle seg etter 17. februar. Utgangspunktet er at dette er et eksperiment som varer i seks uker, sier Arvin.
Det er forøvrig ikke andre gang på under et halvt år en stor dagligvarekjede går hardt ut med priskutt på fisk. Senest i august kuttet Extra prisen på en rekke fiskeprodukter med opp til 40 prosent, noe Kiwi fulgte opp.
Les også: Priskrigen tilspisser seg: Extra starter priskrig på fisk og kommer med prisløfte
Begeistret minister
Fiskeriminister Harald Nesvik (Frp) er svært begeistret over priskuttet til Kiwi.
- Det er svært positivt med priskonkurranse. Det gir økt omsetning av den fantastiske sjømaten vi har i Norge. Det er sunne produkter vi bør spise mer av, sier Nesvik til Nettavisen.
Han håper nå at Kiwis konkurrenter, som Rema 1000 og Coops lavpriskjede Extra, også kommer på banen med nye priskutt.
- All konkurranse er sunt og jeg håper andre kommer etter og markedsfører enda mer fisk i butikkene deres, sier han.
Kommunikasjonsjef i Coop, Harald Kristiansen, bekrefter at prisene på varene kuttes tilsvarende i Extra.
- Vi følger selvsagt på pris, det gjør vi alltid så det er ingen grunn til å handle andre steder enn hos Extra som har det største utvalget og er minst like billig, sier Kristiansen til Nettavisen.
Rema 1000 sier på sin side at de «skal ha de laveste prisene på fisk og sjømat».
- At flere setter fokus på varegrupper som fisk og sjømat er fint for bransjen vår. REMA 1000 selger hver fjerde fiskemiddag som serveres i norske hjem og vi er stolte og glade over å kunne bidra til sunne og enkle middagsløsninger til bare lave priser. Den jobben skal vi fortsette med, og vi skal selvsagt ha de laveste prisene på fisk og sjømat, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum til Nettavisen i en epost.
Dyr indrefilet
Nesvik mener imidlertid ikke bare pris avgjør hvorvidt nordmenn spiser mer fisk.
Les også: Rema 1000-varer mye dyrere utenfor Oslo
- Pris er viktig, men det er også kvalitet, sortiment, plassering i butikken og informasjon. Alle monner drar, sier minsiteren, som heller ikke er med på at fisk er så dyrt.
- For eksempel er torskeloin, som er indrefilet av fisken, fortsatt billigere enn indrefilet av ku, selv om den er minst like god, sier fiskeriministeren.
Skeptisk
- Kiwi vil øke salgsvolumet av fisk like mye på seks uker som regjeringen har ønsket å få til på fem år. Tror du de klarer det?
- Jeg har ikke noe syn på det, men jo mer man får fiskespisingen opp, jo bedre er det. Nedgangen har skjedd hos ungdom og unge kvinner og vi har en lang vei å gå når det gjelder å informere folk også, sier han.
Kiwis ønske om å fjerne momsen på fisk er fiskeriministeren imidlertid skeptisk til.
- Nå er det finansministeren som har ansvaret for skatter og avgifter, men selv kan jeg si at jeg ikke tror den typen reduksjon vil komme forbrukene til gode. Det kan like godt hende at forhandlerne tar gevinsten. Jeg tror konkurranse mellom kjedene er det klart beste virkemidlet for å få ned prisen, sier Nesvik.
Oppdrettslaks
De senere årene har mange helseeksperter advart mot å spise oppdrettslaks, den største og viktigste kategorien av fisk i norske dagligvarebutikker. De mener den slett ikke er så sunn som de norske myndighetene skal ha det til.
Også EU gikk for kort tid siden ut og advarte mot giftstoffer i fisk.
Arvin i Kiwi viser imidlertid til Helsedirektoratets anbefalinger, som sier at vi får helsemessige fordeler av å spise fisk to til tre ganger i uken.
- Også folkehelseinstituttet sier at fordelene med fisk, inkludert oppdrettslaks, er størrre enn ulempene, sier hun.
Ifølge Folkehelseinstituttet kan du spise over en kilo oppdrettslaks i uken, altså fem ganger den anbefalte ukentlige dosen, uten å risikere å få i deg skadelige mengder av PCB og dioksiner, de viktigste miljøgiftene i oppdrettslaks.