- Det er fantastiske tall. Målet var tjue prosents økning, så vi har bommet på budsjetteringen, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til Nettavisen og ler.

Kiwi kuttet i forrige uke prisen på all fersk og frossen fisk tilsvarende momsen i forrige uke. Målet var å se om de kunne øke salgsvolumet på fisk tilsvarende regjeringens mål om 20 prosent vekst innen fem år.

Den første uken nådde de målet og vel så det. Kiwis fiskesalg økte den første uken med hele 56,8 prosent i volum sammenliknet med samme uke i fjor.

Kiwi har aldri solgt mer fisk enn de gjorde i forrige uke.

Les også: Kiwi kutter «momsen» på all fisk - fiskeriministeren jubler

Bjørkøy tror de traff bra med tidspunktet for kampanjen.

- Januar er en periode hvor man ønsker å spise sunt, samtidig som vi vet at folk generelt ønsker å spise mer fisk. Når prisen blir lavere, så vil folk benytte seg av det, sier Kiwi-sjefen.

Satser ordentlig

Priskuttet har vært ledsaget av en massiv reklamekampanje, frontet av skidronning Marit Bjørgen.

- Vi har fått ut budskapet. Det er en stor kampanje og vi satser ordentlig, sier Bjørkøy.

Tross den store salgsøkningen, insisterer Kiwi-sjefen på at det er en kostbar kampanje for dem.

- Vi reduserer jo inntjeningen på produktene betydelig, men det synes det er verdt. Vi ønsker at folk skal spise sunnere, sier Bjørkøy.

Les også: Coop langer ut mot Kiwi etter «momskutt»

Selv om de slo alle rekorder i forrige uke, tyder lite på at denne uken vil være noe særlig dårligere.

- Tirsdag denne uken hadde vi en fantastisk dag. Fiskesalget økte hele 68,82 prosent, men tirsdag er en fiskedag for mange, så snittet denne uken vil nok ikke være så høyt, sier Bjørkøy.

- Klarer målet

Han understreker at det normale er at den største salgsøkningen kommer i starten av en kampanje kommer i starten og at det roer seg litt mer utover i perioden.

- Men jeg er ikke et sekund i tvil om at vi klarer målet om en vekst på tjue prosent, sier Bjørkøy.

Kampanjen skal være til 17. februar og Bjørkøy sier han ikke kan svare på hva som skjer etter det.

Les også: Trumf-kunder har 1,4 milliarder kroner utestående på konto

- Markedsføringsloven begrenser en kampanje til seks uker med tanke på bruk av «før»-pris, så derfor varer den ikke lenger. Vi får se hva vi gjør etter det, men vi skal uansett jobbe for å opprettholde interessen for fisk, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin legger til at hun mener oppgangen viser at pris er det aller sterkeste kortet for å få opp fiskekonsumet.

- Man kan ikke alene informere seg til økt fiskekonsum. Folk flest vet at fisk er sunt og vil spise mer, men når det blir billigere i tillegg, er det ofte kjøpsutløsende, sier Arvin.

Begeistret minister

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er overbegeistret over tallene til Kiwi.

- Dette er jo helt fantastisk, sier han til Nettavisen.

- Det er sikkert en konsekvens av flere ting, som markedsføring og økt oppmerksomhet, ved siden av pris, men alle ting som bidrar til økt sjømatkonsum er positivt, sier Nesvik.

Han påpeker at kostholdsrådene tilsier at du bør spise fisk og sjømat to til tre dager i uka.

- Samtidig medfører slike kampanjer økt konkurranse med de andre kjedene. Det kan gjøre at fiskeprisene faller enda mer, sier han.

Rema 1000 og Coop sier også de har kuttet prisene etter Kiwis momskutt

- Kiwi mener dette viser at pris er det viktigste virkemiddelet for å få opp fiskekonsumet og ønsker momskutt på sjømat. Hva tenker du om dette nå, når du hører disse tallene?

- Jeg styrer ikke med momsen, det er finansministerens bord, men matmomsen er allerede halvert. Jeg tror uansett at det som virker mest for å få ned prisen er konkurranse mellom dagligvarekjedene, sier han.