*Nettavisen* Økonomi.

Kjapp nedtur i New York

Usikkerheten råder i USA. Analytikerne er skeptiske i forkant av resultatsesongen.

11.04.07 16:18

Wall Street er i startgropen på resultatsesongen, men selv om første store selskap innfridde er ikke alle sikker på at festveksten vil fortsette.

NA24 - din næringslivsavis

Aluminiumsgiganten Alcoa startet ballet da de presenterte sitt resultat for første kvartal tirsdag kveld. Selv om selskapet klarte å innfri forventningene, er ikke analytikerne like optimistiske for renten av resultatsesongen.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,20 prosent til 12.548,50 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,20 prosent til 1.445,51 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,26 prosent til 2.471,09 poeng.

På linje
Alcoa innfridde med sitt resultat for første kvartal da de presenterte tallene tirsdag kveld. Selskapet leverte på linje med forventningene og viser til en resultatvekst på 9 prosent. Alcoa er første selskap ut av de som er notert på Dow Jones og blir sett på som en viktig indikator for den kommende resultatsesongen.

Onsdag er det klart for flere selskaper som skal presentere sitt resultat for Wall Street. Detaljhandleren Red Bath & Beyond og bioteknologiselskapet Genentech legger frem sine kvartals etter at handelen er stengt. Det gjør også produsenten av Blackberry, Research in Motion.

Skeptiske
Investorene har allerede tatt høyde for at den veksten som selskapene på Wall Street har opplevd de siste årene ikke vil fortsette.

Ifølge analysebyrået Thomson Financial venter at selskapene som ligger inn under den brede indeksen S&P 500 vil vise til en resultatvekst på kun 3,3 prosent. Det vil i så fall være første gang resultatveksten faller under 10 prosent på over 14 kvartal.

Chevron venter at resultat for kvartalet vil bli påvirket av en gevinst på 700 millioner dollar som stammer fra salget av produksjonseiendeler i Nederland. Dette kan likevel bli noe motvirket av lavere raffinerikapasitet. I løpet av de to første månedene falt produksjonen av flytende væske og naturgass.

Shell har samtidig blitt enige om å betale 353 millioner dollar til europeiske investorer i forbindelse med et søksmål etter feilmeldte reserver i 2004.

DaimlerChrysler skal starte forhandlingene med potensielle budgivere og kjøpere av den problemfylte Chrysler-divisjonen. Den tidligere storeieren og en av de største eierne i General Motors, Kirk Kerkorians selskap Tracinda skal ikke være blant de inviterte.

Kutter 17.000
Citigroup vil også stjele mye av fokuset på Wall Street. Storbanken har presentert sitt omfattende spareprogram. I forkant spekulerte New York Times at hele 26.000 sto i fare for å miste jobben. Fasiten viser at 17.000 stillinger ryker i tiltakene der hele 4,5 milliarder dollar skal spare de neste årene.

Dette utgjør rundt 5 prosent av den globale arbeidsstokken på 337.000 hel- og deltidsansatte. Citigroup tar avsetninger på 1,38 milliarder dollar før skatt i første kvartal. Samtidig skal det avsettes 200 millioner dollar før skatt i de resterende tre kvartalene av 2007.

Venter på Ben
Onsdag ettermiddag vil det bli frigitt de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Disse vil fortelle hvor godt rustet USA er til å møte den forestående kjøresesongen. Frontkontraktene på referanseoljen WTI omsettes 62,38 dollar ved råvarebørsen i New York.

Markedet venter ellers på referatet etter rentemøtet den amerikanske sentralbanken holdt i mars. Ordlyden og begrunnelsen for at renten ble holdt uendret kan fortelle litt om hvilken skjebne rentenivået vil lide i tiden fremover. Hva sentralbanken mener om utviklingen i den amerikanske økonomien samt den inflasjonsutviklingen vil også følge nøye.

Sentralbanksjef Ben Bernanke vil dessuten holde en tale om disiplin og regulatoriske virkemidler innen økonomien. Det er også ventet at Bernanke vil kommenterer utlåns- og pantelånsbransjen og den mye omtalte svekkelsen innen det risikofylte subprime-markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.