NA24.no

Kjell Inge Røkke langer ut mot omstridt bokprosjekt


PRIKKEN OVER I-EN: Kjell Inge Røkke la tirsdag ut dette brevet på Akers nettsider.
PRIKKEN OVER I-EN: Kjell Inge Røkke la tirsdag ut dette brevet på Akers nettsider. Foto: Montasje: Scanpix
Sist oppdatert:
– Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel? spør Røkke.

Boken «Eventyrerne – en fortelling om Aker i vår tid» ble trukket fra markedet før helgen. En anmelder i Morgenbladet avslørte at det flere steder i boken var avskrift uten tilstrekkelig kreditering.

Nå forsvinner også boken fra Akers nettsider.

Med det kan være snipp, snapp, snute for forfatter Henrik Langelands omstridte bok om det Røkke-eide konsernet.

– Uetterrettelig og uetisk

Samtidig som Røkke fjerner boken fra konsernets hjemmesider, så tar han et kraftig oppgjør med forlaget bak boken i et eget brev som er publisert på hjemmesiden.

– Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk, skriver Røkke, og opplyser at han fortalte forlagssjefen dette i en telefonsamtale 12. mars.

Se hele brevet nederst i saken!

– Jeg vil fortelle dette direkte til ham før jeg la det ut på nett, fortsetter milliardæren.

Les også: Røkke tåler ikke skryt av sin tidligere «kronprins»

Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke har i flere år kranglet med den suksessfulle forfatteren Henrik Langeland om utgivelsen av boken «Eventyrerne».

Etter å ha brukt fire millioner kroner på bestillingsverket, vendte Røkke til slutt tommelen ned og ville stoppe boken.

Men da forlaget og forfatteren likevel ville utgi boken, kom milliardærens hevn: Han offentliggjorde Aker og Kjell Inge Røkke hele manuset gratis på sine nettsider.

I brevet skriver Røkke at «prikken over i-en i denne bokutgivelsesfarsen» opplevde han 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken.

«Timer etter Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene.

Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svarte Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptakt. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel.

Som jeg sa til Aarø på telefon: Jeg har ingenting å skjule – verken det du har på bånd eller mobilsvarer. Det vi har skrevet og sagt, står vi for.

Aker benyttet sin avtalefestede rett til å skrinlegge bokprosjektet etter å ha kjøpt og betalt forfatter og forlag. DN er det mediet som har dekket denne saken bredest og hyppigst før bokutgivelsen. Årsaken til det skjønte jeg mer av kvelden 9. mars da Richard Aarø sendte meg en tekstmelding om at boken var trukket, og han avsluttet med følgende: «Jeg har samtidig bedt DN avblåse saken».

Avblåse hvilken sak? Ja, saken om de skjulte opptakene som skulle bekrefte Aarøs versjon. Når Aarø skriver at han kan avblåse en sak i DN, indikerer forlagssjefen også at han kan blåse i gang en sak i DN.

Vi har advart Richard Aarø om bokutgivelse siden i fjor høst. De siste månedene har forlagssjefen trykket på både båndopptaker og medieknapper for å få oppmerksomhet om boken. Er dette arbeidsmetoder Aarø og det Gyldendal-eide forlaget kan være bekjent av? Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?

På oppfordring fra forfatter Henrik H. Langeland har vi valgt å fjerne bokmanuset fra Akers hjemmesider», avslutter Røkke.

Aarø: – Uheldig for alle parter 

Nettavisen har vært i kontakt med Aarø, som har følgende kommentar til saken:

– Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter.
sier Aarø til Nettavisen.

Les Akers versjon: Forord til Eventyrerne

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere