Gunnar Stavrum

Kjell Ingolf Ropstad kan glede seg til abortprotestene som kommer 8. mars

KOMIKER: Sigrid Bonde Tusvik ikledd kostume som spiller på "A handmaid's tale" på Slottsplassen.

KOMIKER: Sigrid Bonde Tusvik ikledd kostume som spiller på "A handmaid's tale" på Slottsplassen. Foto: Katinka Sletten (Nettavisen)

Når kvinnebevegelsen overspiller symbolsaken om tvillingabort, så driver de valgkamp for Kristelig Folkeparti og Kjell Ingolf Ropstad.

Det forekommer nesten ingen tvillingaborter av friske flerlingfostre i Norge, og de som gjennomføres skjer nesten utelukkende etter 12. svangerskapsuke - og altså utenfor perioden hvor det er selvbestemt abort.

Tvillingabort oppstod etter et «hull» i abortloven som ingen hadde tenkt på, nemlig om kvinnen kunne bestemme seg for tvillingabort i perioden for selvbestemt abort (før utgangen av 12. svangerskapsuke) - men gjennomføre inngrepet senere.

Tvillingabort er altså ingen fremkjempet kvinnerettighet og var en noe ingen tenkte på da abortloven ble vedtatt i 1975.

De åtte årene med rødgrønn regjering fra 2005 til 2013 skjedde det ingen ting med tvillingabort. Tvert imot var det bredt antatt at det var forbudt før Lovavdelingen i Justisdepartementet landet på at det var lovlig i 2016.

Dette er historiske fakta.

Tvillingabort er en vanskelig moralsk tema, og den borgerlige regjeringen vil sette ned en grense for fremtiden: «Fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven».

Les mer: Granavolden-plattformen

Å hindre tvillingabort før 12. svangerskapsuke er i tråd med rådene fra helsepersonell. Etter 12. svangerskapsuke blir alle aborter avgjort i en nemnd. Akkurat slik systemet har vært siden 1975, og altså i hele den forrige rødgrønne regjeringsperioden.

Å fremstille dette som noe som ligner «A handmaids tale» er et grotesk overspill.

For å låne ordene til tidligere statsråd og nåværende leder for tenketanken Civita, Kristin Clemet: - Det er trist og tankevekkende at ikke de som nå roper høyest, kan diskutere spørsmålet med litt større respekt for andres syn.

Les hennes blogg: For mye respektløs retorikk i debatten om tvillingabort

Schibsted-direktør Kristin Skogen Lund er dobbelt tvillingmor. En av hennes døtre, Solaia Skogen Lund, skriver om temaet i Aftenposten, og skriver at hun «ikke kan forestille meg et liv uten tvillingbroren min».

Men det går også an ha å ha motsatt syn, som Dagbladet-journalisten Marie Røssland: - Jeg hadde klart meg fint uten tvillingsøsteren min.

At tvillingabort av friske fostre er et følsomt moralsk tema, forstår alle som leser disse innleggene. Det er gode grunner til at kvinner må ta avgjørelsen selv, men det er minst like gode prinsipielle grunner for å mene at alle aborter etter 12. svangerskapsuke må likebehandles.

Motstanderne er også redde for at selektiv abort av ett av flere fostre på sikt åpner for en sortering av hvilket foster som skal overleve. Lovavdelingen sier eksplisitt at alt annet enn tilfeldig utvelgelse er forbudt.

Å fremstille det som om kvinners tilkjempede rettigheter er truet, er sterk retorikk. Tvillingabort av friske fostre var en mulighet ingen så for seg da abortloven ble vedtatt etter hard kamp i 1975.

Den sikreste vinneren er Kristelig Folkeparti og Kjell Ingolf Ropstad. Han ble angrepet for ikke å ha fått til noen endringer av abortloven, men det er et budskap som ikke går hjem hvis venstresiden går i tog og mobiliserer 8. mars.

For et lite parti som Kristelig Folkeparti er fokus på partiets kjernesaker viktig.

Derfor er jeg slett ikke sikker på at Rødts Bjørnar Moxnes får rett i at KrF-statsråden kan grue seg til 8. mars. Tvert imot tror jeg at Kjell Ingolf Ropstad kan glede seg til 8. mars og for å ha satt abortloven og verdispørsmål på dagsorden.

PS! Hva mener du om tvillingabort av friske fostre? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag