NA24.no

Kjeltringer mesker seg på stranda

Sist oppdatert:
Internasjonale kjeltringer fristes av utsvevende strandløvetilværelse i Brasil.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Brasil er kjent som et billig og fantastisk reiseparadis for velstående nordmenn. Men det finnes også andre her i verden som drømmer. Internasjonale kjeltringer drømmer om å kunne stikke seg unna i et bekymringsløst paradis, der lover ikke opprettholdes og korrupsjonen er omfattende.

NA24 - din næringslivsavis

- Brasil er en naturlig magnet. Det er lettere for utenlandske kriminelle å blande seg inn her, fordi de ikke trenger å kunne språket og kan leve med falske dokumenter, sier politimannen Senator Romeu Tuma ifølge Bloomberg.

Han er en føderal politimann med 50 års fartstid.

Brasils sambaøkonomi har en høy korrupsjon som gjør det enkelt for de kriminelle å få tak i falske dokumenter, og landets store undergrunnsøkonomi tillater kriminelle å holde seg skjult i årevis.

På Transparency Internationals liste over verdens mest korrupte land for 2006 ligger Brasil på en 70-plass med omtrent like høy korrupsjon som Kina og Ghana.

Forsvinner i mengden
Rundt 30 prosent av arbeiderne i Brasil er ikke registrert hos landets arbeidsdepartement. Bare halvparten av befolkningen har en egen bankkonto. Det gjør det lettere å forsvinne i mengden. Samtidig var det frem til 1990-tallet slik at dersom man fikk barn med en brasiliansk kvinne ble man ikke utlevert til andre land.

- Kriminelle utenfor Brasil tror at de bare kan komme hit, gifte seg med en kvinne eller ha et barn og få et søtt liv på stranden, sier Wanderley Martins, en politisjef i Rio som samarbeider med Interpol, til Bloomberg.

Mordere som Mengele
Flere drapsmenn og kriminelle har flyktet til Brasil. Blant dem er nazi-doktoren Josef Mengele, den britiske togrøveren Ronnie Biggs og amerikanske drapsmistenkte Jesse James Hollywood, en av de yngste som noen gang har kommet på FBIs liste over de ti mest ettersøkte personene i USA.

Senest 18. mars ble Cesare Battisti, en rømling fra Italia med fire drapsdommer på nakken, arrestert. Han ble tatt i det han skulle møte en kvinne som skulle overlevere rundt 72.000 kroner. Battisti klarte å gjemme seg i Rio i nesten tre år før han ble tatt. Han har vært dømt for å ha drept en juveler, en fengselsvakt, en politimann og en høyreorientert militant på 70-tallet. Italia ønsker å få til en rask utlevering, ifølge Bloomberg.

Alle disse har fått leve i fred fra myndighetene i flere år, men til slutt har de blitt arrestert. Men fortsatt er det mange som er på frifot.

- Må etterspøres
President Luiz Inacio Lula da Silva har økt den føderale politistyrken med 35 prosent til 13.000 siden 2003 for å hjelpe til i jakten. Brasils høyesterett har har hatt 12 utleveringssaker på bordet i år, og har 86 på ventelisten. I fjor dømte høyesterett i 23 slike saker.

- Det føderale politiet pleier normalt ikke å forfølge folk på rømmen, med mindre det blir etterspurt. Det er en så høy andel seriøs lokal kriminalitet de må ta seg av, sier Glorivan de Oliveira, visedirektør på Interpol-kontoret i Brasil, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere