NA24.no

Kjempe trenger ikke krisepakke

Sist oppdatert:
- Vi har de pengene vi trenger, sier Nordens største bank.

MAJORSTUEN (NA24): - Etter dagens beslutning om å hente inn 22 milliarder kroner har vi de pengene vi trenger, sier Nordea-topp Gunn Wærsted.

NA24 - din næringslivsavis

Hun tok imot pressen i Nordeas lokaler tirsdag formiddag for å presentere Nordeas årsresultat. Det de fleste var interessert i var imidlertid hvordan hun stilte seg til bankpakken.

- God løsning
- Gjennom å gå til markedet for å hente penger har vi fått til en løsning som er både rettferdig og transparent. Vi har gjort en vurdering i forhold til behovet, og endt opp med det vi og våre største eiere ser på som en god løsning, sier Wærsted.

- Det er ikke dermed sagt at vi stiller oss negative til bankpakken, tvert imot, vi er positive til den. Men for vår del har vi nå den kapitalen vi trenger. Skal vi bruke bankpakken vil det bli et spørsmål om betingelser og priser som vi må se opp mot hva vi kan få ellers i markedet, sier Wærsted.

Etter emisjonen på 22 milliarder vil Nordea ha en kapitaldekning (Tier 1) på 10,8 prosent, og dette er betraktelig bedre enn hva som var bransjestandard for bare få måneder siden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ny bransjestandard
- Vi har sett et skift i bransjestandarden når det gjelder kapitaldekning. For ikke lenge siden ville en kapitaldekning på mellom 8 og 8,5 prosent være tilfredsstillende, nå kommer vi opp i 10,8 - og er tilfredse med det, sier Wærsted.

DISKUTÈR HER:Hva synes du om bankpakken?

- Grunnen til at vi trenger en høyere kapitaldekning er økte krav fra ratingbyråene for å beholde ratingen. En høy rating er med på å sikre oss bedre betingelser på våre innlån.

Ratingbyråene har blitt mer skeptiske til bankene på grunn av de økende tapene. Også Nordea står foran tøffe tider.

- Vi forventer at tapsnivåene vi så i fjerde kvartal vil være representative for hele 2009-regnskapet, mener Wærsted.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Tap på over 10 milliarder
I fjerde kvartal tapte Nordea 320 millioner euro, eller 2,7 milliarder kroner, på utlån. Holder disse nivåene seg gjennom hele 2009 vil Nordea dermed få over 10 milliarder kroner i utlånstap. Men det kan bli verre.

- Vi legger til grunn en negativ vekst i økonomien, og forbereder oss på høye tap. Men skulle det bli verre i økonomien enn vi tror, vil dette få utslag for tapene våre også, sier Wærsted.

Det er spesielt i Danmark Nordea har tapt penger de siste tre månedene. 40 prosent av Nordeas tap ligger her. Mye av grunnen er at danskene merket krisen før resten av de nordiske landene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere