*Nettavisen* Økonomi.

Kjempebank dropper superbonuser

Det er slutt på fete meglerbonuser i JPMorgan.

24.07.09 20:11

Tiden med enorme gevinster er øyensynlig over for børsmeglerne i amerikanske JPMorgan Chase, som nå er i ferd med å endre på sitt tradisjonelle lønnssystem.

NA24 – din næringslivsavis

I årevis har finansverdenen vært kjent for sine svært så lukrative bonusutbetalinger. For mens den faste lønnssatsen til en alminnelig megler ikke er spesielt høy, blir foretakets stjerner kompensert til gagns ved den årlige bonusfesten.

Det har således blitt en tradisjon at meglere én etter én nervøst setter seg bak sjefens skrivebord for å bli opplyst om årets bonus.

Denne tiden virkelig imidlertid å være over for godt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grådig grisk penger sedler Foto: Shutterstock.

Som en konsekvens av finanskrisen er det blitt rettet svært hard kritikk mot bonussystemene. Mange mener nemlig at de nettopp er en medvirkende årsak til at krisen i det hele tatt inntraff fordi de drev meglerne til å ta for mange og ville sjanser.

Den faste lønnen skal fra 2010 utgjøre en betraktelig større del av den totale lønningsposen, uttaler en anonym kilde til Bloomberg.

Grunnlønnen settes opp, mens bonusdelen nedjusteres, og resultatet blir at de ansatte får en er mer forutsigbar årslønn, var etter sigende konklusjonen på et møte hos storbanken i går.

JPMorgan Chase følger dermed i samme spor som flere av sine Wall Street-konkurrenter som har foretatt lignende endringer i sine lønnssystem.

Så får vi se om bankene evner å ta et oppgjør med den gamle kulturen en gang for alle, eller om omleggingen kun er av symbolsk karakter.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag