*Nettavisen* Økonomi.

Kjempebøter for New York-streik

Foto: (AP/Scanpix)

En dommer har ilagt de streikende som har lammet kollektivtransporten i New York tirsdag saftige dagbøter og sier streiken er ulovlig.

Høyesterettsdommer Theodore Jones har ilagt fagforeningen 1 million dollar, eller nær 7 millioner kroner, pr. dag i bøter. Han mener de streikende utviser forakt for retten, etter at han hadde beordret de streikende tilbake til jobb.

Streiken er i strid med en lov som forbyr en lov i delstaten New York som forbyr streik for offentlig ansatte, ifølge dommeren.

Rundt 7 millioner mennesker reiser normalt med kollektivtransport i New York. Streiken har i stor grad lammet byen, og skapt bitre fronter.

- New Yorkere, dette er en kamp om hvorvidt hardt arbeid skal belønnes med en anstendig pensjonisttilværelse, en kamp om uthulingen og til slutt elimineringen av helsegoder for arbeidsfolk i New York, det er en kamp om verdighet og respekt på jobben, sa Roger Toussaint, lederen for lokalavdelingen av fagforeningen TWU, på en pressekonferanse tidligere i dag.

- Ledelsen i TWU har på bøllete vis snudd ryggen til byen og skjemt ut det edle konseptet offentlig tjeneste, svarte borgermester Michael Bloomberg, som selv gikk til jobben i dag, over Brooklyn Bridge.

Det er beregnet at streiken, som kommer midt i juleshoppingen, koster byen 400 millioner dollar pr. dag, ifølge amerikanske medier.

Det er 25 år siden sist det var streik på byens kollektivnett. Den varte i 11 dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag