Kjempekrav etter Bagger-konkursen

Det norske datterselskapet til Stein Baggers IT-fiasko kreves for millioner.

13.01.09 17:51

OSLO TINGRETT (NA24): Det norske datterselskapet til Stein Baggers IT-fiasko kreves for kreves for 79,3 millioner kroner.

Det sa bostyrer Inger Marit H. Borch i retten tirsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg til to foreløpige krav på til sammen 636.496 kroner, skylder nemlig IT Factory Global Partner Services Norge AS det konkursrammede danske moderselskapet IT Factory AS vel 8,3 millioner norske kroner.

Storkrav fra Danske Bank
På toppen kommer et krav fra Danske Bank på hele 70,45 millioner som baserer seg på en selvskyldnerkausjon datert 14. oktober i fjor, og som skal være signert bedragerisiktede Stein Bagger og Kongsvinger-bosatte Asger Jensby. Begge var styremedlemmer i det norske datterselskapet, og tidligere direktør Erik Bakken i IT Factory Global Partner Services Norge AS avviser at han har kjennskap til kausjonsavtalen.

- Jeg aner ikke hva det er for noe eller hvordan man lager en slik kausjon. Jeg vet ikke mer enn bostyreren har opplyst om, sier Bakken til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ti mill. for ti ansatte
Selskapet han ledet hadde ti ansatte da moderselskapet stengte 1. desember. Først 18. desember fulgte det norske datterselskapet etter til skifteretten.

- Vi fikk beskjed om å bare låse igjen og gå fra Danmark, men fikk ikke tak i styret. Via den danske bostyreren kom jeg i kontakt med Jensby og fikk oppbudsbegjæringen, forteller Bakken.

I tillegg til kravene på 79,3 millioner kommer antakeligvis lønnskrav fra de ti ansatte. De ble for øvrig hentet inn for til sammen ti millioner fra selskapet Avision AS i mai 2007.

Baggers milliarbedrageri
Men i kassen til IT Factory Global Partner Services Norge AS er det neppe mer enn noen fåtalls millioner når alle eiendeler er solgt og utestående regninger innbetalt. Driftskontoen med over en million kroner hos Danske Bank har banken lagt beslag på.

I Danmark er moderselskapets direktør siktet for å ha bedratt for opp mot en milliard kroner. Bostyrer Borch sa i retten at det ikke er mistanke om straffbare forhold knyttet til det norske datterselskapet.

- Det er en utrolig story, ikke tvil om det, sier Erik Bakken.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.