NA24.no

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har fastsatt en ny grense for iskanten som går lengre mot nord enn tidligere. Det er godt nytt for oljeindustrien.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har fastsatt en ny grense for iskanten som går lengre mot nord enn tidligere. Det er godt nytt for oljeindustrien. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Kjempenyhet for norsk oljenæring

Sist oppdatert:
Regjeringen har fastsatt en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet.

- Det har vært mye uklarhet og diskusjon om hvor iskanten går. Det er mitt ansvar å rydde opp i dette, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

Basert på nye isdata har Klima- og miljødepartementet bedt Norsk Polarinstitutt oppdatere iskanten i forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten.

- Havisen har trukket seg nordover de siste tiårene. Det gjelder spesielt i de østlige områdene. Der er iskanten nå 60-70 kilometer lenger nord enn den er i gjeldende forvaltningsplan fra 2011, sier Sundtoft.

Den nye grensedragningen blir trolig godt mottatt av olje- og gassnæringen. Iskanten går nå nemlig utenom alle blokkene som kan bli lyst ut i den omstridte 23. konsesjonsrunden sørøst i Barentshavet.

Flere av disse ble først en del av norsk sokkel gjennom grenselinjeavtalen med Russland fra 2011.

Forhandlinger med regjeringspartnerne
Oljeminister Tord Lien (Frp) har måttet bli enig med regjeringspartnerne KrF og Venstre før han lyser ut nye konsesjoner i Barentshavet. Det har tidvis vært stor uenighet om hvor langt nord oljeindustrien skal slippe til,

I departementets høringsrunde våren 2014 la oljeministeren opp til å gå lenger nord og lenger øst på norsk sokkel enn noen gang før. De mest kontroversielle blokkene i høringsrunden i nord lå nær maksutbredelsen for iskanten.

Samarbeidsavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene har formuleringer som skal hindre oljevirksomhet nær iskanten.

Iskant

I høringsrunden om nye konsesjoner påpekte Norsk Polarinstitutt at fire av blokkene departementet foreslo ifølge instituttet ligger for nær iskanten. Ytterligere fire foreslåtte blokker berørte direkte såkalte SVO'er - særlig viktige og sårbare områder.

Polarinstituttet definerer iskanten som den ytre grensen for isutbredelse de siste 30 årene. Dette er et høyproduktivt område som flere nøkkelarter i arktiske farvann er helt avhengige av. Iskantsonen flytter seg fra år til år. Også forvaltningsplanen for Barentshavet slår fast at det ikke skal igangsettes ny petroleumsvirksomhet i områdene ved iskanten.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere