NA24.no

Kjemper mot kjempen

Sist oppdatert:
Halden Arbeiderblad kjemper en kamp mot sin egen eier.

De to partene har kjempet om seks aksjer, og kampen har vært så pass anspent at partene har gått tre runder i retten for å avklare hvem som skal få eie dem.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Nei til kjøp
Torsdag i forrige uke møttes partene til dyst i landets høyeste rettsinstans for å avklare et spørsmål: Skal A-pressen få kjøpe seks aksjer i Halden Arbeiderblad. Styret i avishuset mener nei, de viser til vedtektene at det kun er foreninger og lag som er tilknyttet fagbevegelsen som kan få kjøpe aksjene.

A-pressen på sin side mener at de som eier i avisselskapet skal få benytte seg av forkjøpsretten.

Seks aksjer er kanskje ikke så store summen, men når det i alt er 2000 aksjer i hele selskapet og A-pressen allerede eier 41,5 prosent av selskapet teller de godt med.

- Denne saken dreier seg om seks aksjer som er viktige for A-pressen som vil kjøpe seg opp og overta avisen. For oss er det viktig for oss å hindre dette. Vi vurderer A-pressen som et hvilket som helst aviskonsern hvor LO har en betydelig andel av aksjene, men ikke flertallet. Høyesterett skal ta stilling til om det er forkjøpsretten som skal veie tyngst, eller det styrets rett til å si nei, sier ansvarlig redaktør i Halden Arbeiderblad, Frode Rekve.

Lykkelig alene
Halden Arbeiderblad har rundt 75 ansatte og omsatte i 2007 for 72 millioner kroner. Resultatet endte ifølge Rekve i balanse.

I avisen i Halden er man opptatt av at den skal forbli lokal og selvstendig, og ikke en del av et større konsern.

- Vi vil ikke ha A-pressen som kontrollerende eier. Vi er en selvstendig og lokaleid lokalavis som Hamar Arbeiderblad og Agderposten. Enten det er Edda, hvor eieren sitter i England og ikke kan lese det som står i avisen, Schibsted eller A-pressen føler vi at vi klarer oss veldig godt utenfor de store mediekonsernene, sier Rekve.

A-pressen eier overkant av 21,5 prosent i Hamar Arbeiderblad. Omløpet av aksjene i eierselskapet Hamar Media har først og fremst vært mellom de lokale aksjonærene. Aksjene i Hamar omsettes for 20.000 per aksje og skal ikke være gjenstand for budrunder.

- De lokale aksjonærene ser verdien med å sitte med aksjene i selskapet, sier konsernsjef i Hamar Media,

Verner om rettigheter
Fra A-pressens ståsted handler dette om aksjonærrettigheter.

- Jeg tror nå at fra vår side er det viktig at det dreier seg som de rettighetene du har som aksjonær, og det forsøker vi å ivareta. Derfor har vi valgt å ta denne saken helt til Høyesterett. Nå får vi avvente en dom i saken, sier A-pressens konsernsjef Even Norstrøm.

A-pressen driver også gratisavisen Halden Dagblad som er i direkte konkurranse i annonsemarkedet med Halden Arbeiderblad.

- Hva vil dere gjøre med Halden Dagblad dersom dere får kjøpe dere opp ytterligere i Hamar Arbeiderblad?

- Det kommer jeg ikke til å kommentere hva vi gjør hvis og når, vi forholder oss til rettsbehandling, forklarer Nordstrøm.

Kostbart
I Halden håper de at styrets rett skal vinne frem.

- Vi vil helst ikke eies av noen store konserner, vi vil være selvstendige. Det er klart at vi på ingen måte er uvenner med våre kolleger i A-pressens aviser, og konsernet har mange tilbud om kurs som vi er med på. Vi har et utstrakt samarbeid med A-pressen og det er ikke noe verre enn andre aviskonsern, og heller ikke noe bedre, sier Rekve.

Tre runder har aksjesaken hatt i rettssystemet. Og i neste uke møtes de to partene i en annen sak i Borgarting lagmannsrett. Her skal det tas stilling til om A-pressens stemmeopsjoner med 13 mindre aksjonærer er for å anses som salg av 172 aksjer.

- Vi bruker mye penger på rettssakene som kunne vært brukt på reportasjeturer. Det er ingen ytre fiende det er snakk om, men vår største eier, konkluderer Rekve.

Har du medietips? Kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere