*Nettavisen* Økonomi.

Kjempesmell for Jens

Norge har tapt over 600 millioner på det enkelte kaller «Stoltenbergs jackass-stunt». Det kan bli mye mer.

14.01.08 18:05

Aksjekursen til Aker Kværner fortsetter nedturen, og så langt er statens tap på investeringen på 615 millioner kroner. Etter fredagens aksjehandel på Oslo Børs hadde statens investeringer i Aker Kværner tapt seg med enda 5,8 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det gir et ytterligere tap på en kvart milliard på næringsminister Dag Terje Andersen og statens investering i oljeserviceselskapet Aker Kværner.

Kostbart
I juni kjøpte regjeringen 33,1 millioner aksjer fra rekefiskeren Kjell Inge Røkke. Prislappen for aksjekaken i Aker Kværner var 4,8 milliarder kroner.

Det har blitt en kostbar affære. Aksjen ble kjøpt for 145,60 kroner stykke av staten fra Røkke. Mandag prises de samme aksjene til kun 127 kroner. Totalt har staten et papirtap på 615 millioner kroner.

Les også: - Kaster borts folks penger

- Mer ned
Analytiker Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds har et kursmål på 112 kroner. Han mener staten kjøpte aksjene når de var på det høyeste.

- Aksjen i Aker Kværner skal under 100 kroner i første halvår, sier Eilertsen på telefon fra USA til NA24.

Hvis Eilertsen får rett i sine spådommer blir papirtapene for den norske stat over 1,5 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han skriver i en analyse datert 10. januar at man bør fortsette å selge Aker Kværner.

- Jackass-stunt
Eilertsen sammenligner statens investering med tapene Nordlands-kommunene hadde i Terra-saken. Der ble tapet 380 millioner kroner.

- Når Dag Terje Andersen og Jens Stoltenberg gjør sine «jackass-stunt» i næringslivet, fremstår Hattfjelldals Asgeir Almås som den reneste Warren Buffett. Det er en skandale og jeg håper det norske folk lærer seg følgende regnestykke: (x – 145,6) x 33,1 millioner. X er Aker Kværner-kursen. Svaret på regnestykket er tapet som en arrogant og inkompetent regjering har påført norske borgere, tordner Eilertsen.

Andersen er mandag opptatt med regjeringskonferanse og har ikke hatt tid til å kommentere saken.

Les også: Kjøpte Røkke-aksjer uten råd

Annonsebilag