*Nettavisen* Økonomi.

Kjempesmell for norske banker

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Bankenes lån este ut med 75 milliarder på tre måneder på grunn av kronesvekkelsen.

09.01.09 10:58

Norske banker gikk på en real valutasmell fra august til november i fjor, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

I den perioden økte bankene interbanklånene med hele 150 milliarder kroner, fra 717 til 869,7 milliarder. Ifølge SSB skyldes mye av denne økningen svekkelsen av den norske kronen.

Låner mer fra utlandet
- Vi anslår at så mye som halvparten av denne veksten kan forklares med svakere norsk krone. Likevel er det klart at interbanklåns betydning har økt og nå utgjør en betydelig finansieringskilde for bankene, skriver SSB.

Norske bankers interbanklån domineres nå av lån fra utenlandske banker, viser tallene.

- Hele 805,1 milliarder av interbanklånene på 869,7 milliarder kroner kommer fra utenlandske banker ved utgangen av november. Den høye utenlandsandelen er til en viss grad lån fra utenlandske morselskap til utenlandskeide banker i Norge. Interbanklånene fra norske kilder ble redusert i november, slik at veksten i de samlede interbanklånene utelukkende skyldtes økte lån fra utenlandske kilder, fortsetter SSB.

Mer kortsiktig finansiering
De ferske tallene viser at bankene har økt sin andel av kortsiktig finansiering, en finansieringsform som vanligvis er dyrere enn langsiktig finansiering. Dette vil i sin tur gi seg utslag for bankens kunder.

Bekymringsfullt er det også at innskuddenes andel av bankenes totale finansiering falt med 1,4 prosentpoeng i november. Dermed ligger denne andelen nå på 46,8 prosent, noe som er det laveste nivået som er registrert noensinne. Til sammenligning lå denne andelen på 62,1 prosent i november 1998, altså for ti år siden. De samlede innskuddene falt med 15,5 milliarder i november.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.