Gå til sidens hovedinnhold

Kjempesmell for Skagenfondene

Skagenfondene hadde et skuffende 2018 med en nedgang på nesten 26 prosent.

Årsstatistikken for fondsbransjen i 2018 (VFF) viser at Skagenfondene forvaltet vel 58 milliarder kroner i utgangen av 2018. Det er nesten 26 prosent mindre enn i 2017, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er en kombinasjon av at kunder har tatt ut midler og turbulens i markedene. Men vi har ikke bommet mer enn konkurrentene, tror jeg, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagenfondene, til avisen.

Større fleksibilitet for kundene

I dag kan kundene fritt flytte penger mellom ulike forvaltere. De kan også gjøre det uten at det får skattemessige konsekvenser. Det betyr at flere har hentet ut midler av Skagen og over til andre.

Bergskaug forteller til Dagens Næringsliv at en kombinasjon av at kunder har tatt ut midler, og at det har vært turbulens i markedet, var hovedårsakene til at Skagenfondene hadde et skuffende fjorår.

Taper markedsandeler

Skagenfondene har hatt noen tyngre år de siste årene. Fra 2015 til september 2018 har tilbakegangen vært fra 13,7 til 10,2% i markedsandeler. Det viser tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

De siste årene har også selskapet opplevd kundeflukt, og konsekvensen av dette har også vært kutt blant de ansatte.

Les også: Storebrand sluker Skagen

Fondsforvaltningsselskapet ble i 2017 kjøpt opp av forsikringsselskapet Storebrand for 1,6 milliarder kroner. Skagen-gründerne Kristoffer Stensrud og Tor Dagfinn Veen fikk 560 millioner kroner hver, og Åge Stensrud fikk 370 millioner kroner.


Kommentarer til denne saken