Kjempestreik i Hellas

Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS (Ap)

Offentlig ansatte nekter å godta hestekuren.

Det greske fagforbundet ADEDY varsler en todagers streik fra tirsdag til onsdag for å protestere mot regjeringens planlagte innstrammingstiltak, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Streiken var planlagt å vare én dag, men er blitt utvidet. ADEDY representerer rundt 750.000 ansatte i offentlig sektor.

Ledelsen i ADEDY oppfordrer til sterke reaksjoner mot det om betegnes som brutale og usiviliserte tiltak fra regjeringens side.

Søndag ble det klart at Hellas får 110 milliarder i støtte over tre år fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF. Betingelsen er tøffe kutt i offentlige utgifter kombinert med tiltak for å heve skatte- og avgiftsinntektene.

Stor statsgjeld, økende underskudd og sminking av statsregnskapet har gjort at Hellas har mistet tiltro i de internasjonale finansmarkedene. Det har gjort at landet må betale svært høy rente på sine statslån, noe som var i ferd med å gjøre det nær umulig å refinansiere eksisterende lån til en levelig rente.

Det kommer nye, store lånefall senere i mai, så det hastet med å få på plass en løsning. Alternativet til den vedtatte pakken ville trolig vært at Hellas misligholdt gjelden og/eller gikk ut av euro-samarbeidet og lot sin valuta falle i verdi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.