NA24.no

Kjempet seg i pluss

Sist oppdatert:
Forventninger om rentekutt gir oppgang på børsene.

Tirsdag ble langt lystigere enn den mørke innledningen på desember måned.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 1,90 prosent til 206,61 poeng da dagen var omme.

Svak start
Det startet langt verre og rett etter at handelen startet i morgentimene så falt Oslo Børs under 200-poeng for første gang på over en uke. Drevet av en positiv utvikling i Europa og en god start i USA snudde den negative utvikling. Produsentprisene i euroområdet falt langt mer enn hva økonomene ventet. Det skjøt fart i spekulasjonene om at den europeiske sentralbanken må kutte renten langt mer enn tidligere antatt.

Inflasjonstrusselen er ikke lenger hovedfienden til sentralbankene rundt om i verden. Nå ønsker de å hindre at en økonomisk nedtur blir for dyp og langvarig og da tar de i bruk rentevåpenet. Flere økonomer mener nå at rentenivået i euroområdet må ned 1 prosentpoeng ved neste rentemøte.

Volatil oljepris
Oljeprisen hadde også en turbulent utvikling. Etter et bratt fall mandag falt kontraktsprisen til det laveste nivået på tre år tirsdag morgen. Da handelen på Oslo Børs var over ble kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 47,03 dollar per fat.

Opecs president oppfordrer Norge, Russland og Mexico å bli medlem av organisasjonen for oljeeksporterende land. Et minstekrav fra Opec er at de kutter produksjonen.

- Hva vi egentlig ønsker et at disse landene blir medlemmer av Opec, sier Chakid Khelil til fremmøtte journalister ifølge nyhetsbyrået APS, skriver Dow Jones Newswire.

StatoilHydro steg 2,02 prosent til 111 kroner til tross for fallet i oljeprisen.

Optimistisk konkurrent
RECs konkurrent og eier, tyske Q-Cells, venter å nå salgsmålene for 2009. Det ga en solid opptur for REC og Orkla. Sistnevnte steg 8,46 prosent til 39,10 kroner, mens REC-aksjen ble løftet 7,79 prosent til 59,50 kroner.

Solcelleprodusenten Q-Cells har kommet med en oppløftende nyhet til markedet. Til tross for at den globale økonomien snubler har ikke konsernsjef Charles Anton Milner mistet troen på å levere gode resultater. Q-Cells venter å nå salgsmålet for neste år, sier Milner i et intervju med den tyske utgaven av Financial Times, skriver Bloomberg

Dagens vinner
Investeringsselskapet Borea Opportunity IV ønsker å kjøpe IT-selskapet Software Innovation og legger 5,50 kroner per aksje for å lokke aksjonærene til å selge. Allerede har Borea skaffet seg rett over 38 prosent av aksjene. Budet inneholder en premie på over 88 prosent sammenlignet med mandagens sluttkurs.

Oslo Børs hadde i forkant suspendert aksje fra handel siden tidlig tirsdag morgen. Det gjorde de siden selskapet ønsket en avklaring på et eventuelt bud. Aksjekursen i Software Innovation steg 84,93 prosent til 5,40 kroner.

Etter at finanskrisen har slått inn med full styrke og stupende aksjekursene har gitt et realt børskrakk har det kommet enkelte oppkjøp. Trenden er at oppkjøperne ønsker å ta selskapene av børs for å kunne sitte med dem på privat eie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere