*Nettavisen* Økonomi.

Kjempetabbe skapte gullfeber

Verdens største bank kjøpte gull som gale.

03.01.09 12:16

En datafeil hos verdens største bank målt i markedsverdi, kinesiske ICBC, førte til at investorer med sans for gull fikk en sjeldent lukrativ mulighet.

NA24 - din næringslivsavis

I en periode på 23 minutter i forrige uke førte datafeilen nemlig til at banken kjøpte gull for 848 yuan per gram, noe som var nesten seks ganger så mye som banken tilbød før glippen, ifølge Reuters.

- Kan ikke slette ordrene
Banken oppdaget feilen og meldte at alle handler som skjedde i denne perioden vil bli kansellert. Men spørsmålet er om de vil bli det.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Advokat Zhang Zhifeng hevder at banken ikke kan endre handlene ettersom klientene kun solgte til den prisen banken oppga og dermed ikke hadde snytt banken med vilje. Det er ventet at bankens totale tap på datafeilen er på 1,46 millioner dollar.

Verdens dyreste pølsefingre
Selv om det forekommer relativt sjeldent hender det av og til at tastaturtrykk kan spille aksjekursene ett puss.

Det groveste eksempelet på dette er antakelig når en megler i Mizuho Securities i desember 2005 klarte å rote skikkelig med tastaturet. I stedet for å selge en aksje til 610.000 yen i børsdebutanten J-Com, slik kunden ba om, solgte vedkommende 610.000 aksjer til 1 yen per stykk. En yen er verdt rundt 0,05 kroner.

Handelen resulterte i en absurd omsetning på drøyt 23 milliarder kroner i J-Com-aksjen - et selskapet som før tabben hadde en markedsverdi på kun 626 millioner kroner.

Dermed påførte han arbeidsgiveren et direkte tap på ikke mindre enn 1,5 milliarder kroner. Mizuho Financial Group forsøkte febrilsk å stanse ordren fire ganger uten å lykkes, men allikevel endte det med at børsen i Tokyo i fjor ble saksøkt for rundt 2,3 milliarder kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag