NA24.no

(WHY Wally Hermes Yachts)

Kjempeyacht med strykejernform

Sist oppdatert:
Norsk design bak ramsalt luksus.

Verdens rikeste personer har nå muligheten til å kunne slappe av på solsenger selv i frisk bris - på en uvanlig, strykerjernformet yacht med norske aner.

Den Monte Carlo-baserte båtfabrikanten Wally har nemlig gått sammen med det franske motehuset Hermès om å bygge en yacht i superklassen.

Samarbeidet har ledet til en båt av de sjeldne. Med sine nesten 900 kvadratmeter kan skipet WHY 58x38 - 58 meter langt og 38 meter bredt - blant annet by på et svømmebasseng på 25 meter og et soldekk bak på hele 36 meter.

Koster skjorta
Luksusen er basert på en norsk design som til nå har vært benyttet i oljeindustrien.

- Yachtens form stammer fra det eksisterende norske fartøyet Ramform, utviklet for 25 år siden av den norske marineingeniøren Roar Ramde og brukt i seismiske undersøkelser. Skroget er karakterisert av en utrolig stabilitet og volum. I praksis er WHY 58x38 veldig stabil og tilbyr samme volum som en yacht på 90 meter, sier Monica Paolazzi hos Wally til NA24.

Yachten som skal selges på det åpne markedet kommer med en rimelig stiv pris.

- Prisen er mellom 80 og 100 millioner euro, vel 665-830 millioner kroner etter dagens kurs, avhengig av klientenes valg. Dette er prisen for en yacht med et volum tilsvarende en yacht på 90 meter, sier Paolazzi.

Hun opplyser at antallet som eventuelt vil bli produsert er avhengig av markedets etterspørsel.

Formet som strykejern
Ramform-skipene har fått sitt navn på grunn av sitt spesielle utseende, som karakterisert av skarp baug som ender i et påfallende bredt midt- og akterparti.

Formen ender med et rettavskåret akterparti hvor fartøyet er på det bredeste, og hvor andre skip gjerne vil fortsatt mot en med avrundet akterende. Formen sammenlignes av mange med formen på et klassisk strykejern.

Fartøysformen er utviklet for å gi høy stabilitet og lav egenstøy, spesielt når formålet er å bruke dem til innsamling av geologiske data. Innen seismikkbransjen er det Petroelum Geo-service som er kjent som ledende på bruk av designet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere