NA24.no

Kjendisadvokat «strøk» i Høyesterett

PRØV IGJEN: Carl Bore «strøk» på sin første prøve i Høyesterett.
PRØV IGJEN: Carl Bore «strøk» på sin første prøve i Høyesterett. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Bestod ikke prøve under Schjenken-saken.

Da advokat Carl Bore vant den såkalte Schjenken-saken i Høyesterett, var han til sin første prøve for domstolen.


For å få adgang til å være advokat med møterett for Høyesterett, må en advokat blant annet ha vist seg skikket til å føre saker for Høyesterett gjennom to prøvesaker.

Etter det Nettavisen erfarer bestod ikke Carl Bore prøven.

«Vår klient vant med over 3 millioner kroner i sakskostnader. Jeg tar sikte på å prosedere igjen for Høyesterett innen utgangen av 2014. Utover dette kommenterer vi ikke slike private forhold i media», skriver advokat Carl Bore i en E-post til Nettavisen.

Må gjøre det bra på neste prøve 

Hver prøve for Høyesterett består av to prøvesaker som vurderes samlet. En advokat som har vært oppe til prøve må vente to år før han kan avlegge en ny prøve. Ingen kan avlegge prøve mer enn to ganger.

- Hvis en advokat har strøket i første prøvesak, skal man gjøre det ekstremt bra i den neste for å bestå prøven. Utgangspunkt er at begge skal bestås for at man skal få bestått, sier direktør Gunnar Bergby i Høyesterett til Nettavisen.

Fakta: Advokat med møterett for Høyesterett

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Tittelen bli brukt på advokater som har lov til å føre saker for Høyesterett.

Denne ordningen finnes for å forsikre Høyesterett om at prosessfullmektigene er kompetente, siden Høyesterett behandler prinsipielt viktige saker, hvor avgjørelsene vil kunne få betydning langt utover den konkrete saken.

Ifølge Tilsynsrådet for advokatvirksomhet så har i overkant av 300 personer møterett for Høyesterett. Ved utgangen av 2013 var 7140 personer registrert som praktiserende advokater.

Kilde: Wikipedia/Tilsynsrådet for advokatvirksomhet

Avgjørelsen om prøven er bestått treffes av høyesterettsdommere som har vært med i pådømmelsen av de saker søkeren har utført. En prøve kan ha tre utfall: Bestått, stryk og ikke egnet.

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete saken, ettersom det er forhold mellom ham og Høyesterett, sier Gunnar Bergby.

Få stryk i 2013

Høyesterett hadde 75 prøveadvokater i 2013. Til sammen hadde 62 bestått, 5 stryk, 8 ikke egnet.

Det var i 2007 at Erik Schjenken saksøkte Dagbladet for injurier etter oppslag i forbindelse med Ali Farah-saken. Schjenken ble tilkjent én million kroner i erstatning i tingretten, mens lagmannsretten reduserte erstatningsbeløpet til 200.000 kroner.

Dagbladet anket saken videre til Høyesterett.

Har du nyhettips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere