NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Kjendismegler knust i retten

Sist oppdatert:
Poppe må hoste opp millionbeløp etter skandalesalg i Kvitfjell.

Krystallen Eiendom vant en knusende seier i Oslo tingrett i saken mot Poppe & Co.

NA24 - din næringslivsavis

Poppe ble funnet erstatningspliktig for fem leiligheter etter å ha bedrevet råsalg av leiligheter i luksuskomplekset Krystallen nord for Lillehammer. I tillegg må Poppe betale Krystallens saksomkostninger på nær en million kroner, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Kan bli dyrt
Til sammen har de fem leilighetene en verdi på 13,1 millioner kroner, og utbyggeren har fått rettens medhold i at Poppe & Co ikke sjekket kjøpernes betalingsdyktighet godt nok. Dette har gjort at utbyggerne har blitt sittende igjen med svarteper i form av ubetalte leiligheter.

Dersom ikke utebyggerne får solgt leilighetene videre, er Poppe ifølge dommen pliktig til å erstatte kjøpesummen. Blir de solgt for en billigere pris, må Poppe punge ut for mellomlegget.

- Full seier
Advokat Sveinung O. Flaaten, som representerer utbyggerne Iver Hammeren og Gunnar Fretheim, er meget godt fornøyd med dommen.

- Det ble full seier til Krystallen, sier han.

Kjøperne av leilighetene i Krystallen skal skylde mellom 100-150 millioner kroner, og bare et fåtall av leilighetene er eller kommer til å bli betalt.

I retten dreide striden seg foreløpig om fem leiligheter, og Poppe er ifølge dommen erstatningsansvarlig for leilighetene som ikke blir gjort opp. Imidlertid er nye søksmål på trappene rundt salget de resterende leilighetene, som skal dreie seg om rundt 60 enheter. Til sammen er det i underkant av 130 leiligheter i hele komplekset.

Utmålingen av erstatningssummen vil foregå i en ny rettsbehandling etter at et forsøk på resalg er foretatt, ifølge advokaten.

Poppe skulle opprinnelig få rundt 11 millioner kroner for å megle i Krystallen-affæren. Det kan ha se langt etter nå. I verste fall kan selskapet komme til å måtte punge ut en tilsvarende sum.

Knallhard kritikk
I dommen får Poppe & Co knallhard kritikk:

- Retten finner det bevist at Poppe & Co oppfordret selskaper og privatpersoner til å kjøpe leiligheter for å oppnå gevinst gjennom videresalg før overtakelse. Meglerne unnlot å kontrollere kjøperes finansiering, og aksepterte bud fra kjøpere med liten eller ingen aktuell betalingsevne, heter det i dommen.

Det går fram at finansieringen ble basert på videresalg, og at kjøpernes økonomiske soliditet derfor var underordnet.

Halverte innskuddet
- Blant annet ble tre medlemmer av samme familie overtalt til å kjøpe til sammen 15 leiligheter. Dette til tross for at de opplyste at de ikke engang hadde økonomi til å innbetale forskuddet på kr 100 000 per leilighet hvorpå forskuddet ble halvert, heter det i den knusende dommen fra Oslo tingrett.

Dette ble svært problematisk da hyttemarkedet i Norge trynet fullstendig.

- Krystallen ble ikke gjort kjent med usikkerheten ved og forutsetningene for kjøpernes finansiering. Retten har ikke grunnlag for å si at denne fremgangsmåten ble benyttet overfor alle kjøperne, men har likevel et klart inntrykk av at den utgjorde en strategi for Poppe & Cos markedsføring av prosjektet, skriver retten.

Anke ikke bestemt
Styreleder i Poppe & Co Holding, Jørn Kristensen, har følgende kommentar til dommen:

- Vi har nettopp fått den, og vi holder nå på med å gjøre oss grundig kjent med den.

Spørsmålet om anke blir aktuelt vil Kristensen først svare på når dommen er lest godt nok igjennom.

- Men hva har du å si til at dere taper på alle punkter?

- Om vi taper eller ikke får vi først svar på når vi bestemmer oss for om vi vil anke eller ikke.

- Den foreløpige ordlyden er jo helslakt?

- Vi ser utfallet av saken ja, sier han.

Fredly fornøyd
Arne Fredlys samboer er en av dem som følger seg lurt etter å ha kjøpt andeler i Krystallen.

- Utfallet er ikke overraskende i det hele tatt. Jeg synes det er svært interessant at retten er enig i at meglerne har opptrådt uryddig og svært kritikkverdig i forbindelse med salget av leilighetene i Krystallen, sier Arne Fredly om dommen, til NA24.

Samboeren har krevd å få hevet kjøpet av sine andeler.

- Min samboer avventer nå selgers reaksjon på at hun har hevet kjøpet av leilighetene. Hun har på ingen måte fått varen som ble forespeilet av megler og utbygger, og i en slik situasjon er det heller ikke naturlig å betale, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere