Lars Lauvik er en av Norges mest etablerte tegneserieskapere, og har tegnet Eon i mange år. I tegneserien «Oppkast» for den svenske avisen NSD, tegnet Lauvik et partnerdrap. Den viser en mann som dreper kona, og deretter endrer statusen for forholdet på facebook fra «gift» til «det er komplisert».

Etter han tegnet denne kraftige tegningen, ble det krenkestorm i Sverige.

Ber om unnskyldning

Redaksjonssjefen i avisen NSD som har tegneserien, sier tegningen er helt uakseptabel. Hun mener den skildrer menns vold mot kvinner på et usmakelig vis.

– Dagens tegneserie er helt uakseptabel, og jeg ber om unnskyldning for publiseringen. Den burde aldri vært på trykk. Det er usmakelig og over alle grenser. Derfor avslutter vi samarbeidet med serietegneren. Det er ganske mange som har reagert, og jeg har vært en av dem, sier Åse Junkka til SVT Nyheter.

– Å bli krenket er den nye folkesykdommen

Den norske tegneren med lang fartstid innenfor tegneserier, mener reaksjonene går altfor langt. Han mener «krenkefesten» er blitt en ny folkesykdom.

– Jeg tror folk vil bli krenket, sier Lauvik til SVT Nyheter.

Han hadde ikke noe ønske om å skape slike reaksjoner med tegningen. Den hadde heller ingen dypere mening, hevder tegneren.

– Jeg tror at folk vil bli krenket. Det er en slags krenkefest. Det er alltid noe som gjør at enkelte blir misfornøyd. Sånn er det bare, sier Lauvik.

På Facebook skriver Lauvik:

– Min eneste kommentar er at min mistanke om at det å bli krenket er den nye folkesykdommen, har blitt ytterligere forsterket.

Det har ikke lykkes Nettavisen å komme i kontakt med tegneren.

Presseforbundet: – Skal være stor takhøyde

Norsk presse ville nok reagert annerledes enn de svenske reaksjonene, skal vi tro Norsk Presseforbund. Generalsekretær Elin Floberghagen sier at denne tegningen må være godt innenfor ytringsfrihetens grenser.

– Personlig reagerer jeg ikke på denne tegningen. Jeg mener det må være rom for både sterke virkemidler og stor takhøyde i denne sjangeren, enda mer enn i nyhetsjournalistikken.

Hun tviler sterkt på at denne ville blitt felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Etter det jeg kan forstå må tegningen være godt innenfor ytringsfrihetens grenser, sier Floberghagen til Nettavisen.

Facebook koker

Facebook-innlegget hans har skapt sterkt engasjement med over 550 likerklikk og mange kommentarer. Folk i kommentarfeltet er veldig tydelig.

Tegneserieskaperen Torbjørn Lien, som har laget serien Kollektivet skriver til Lauvik: «Pokker, Lars, nå ble jeg sjalu. Jeg har bare opprørt lesere og blitt kasta ut av avisa Vårt Land her hjemme i Norge. Jeg vil også ha sarte svensker på nakken! Må skjerpe meg.»

«Fantastisk! Trusestrikken gikk vel i spinn hos de svenske feministene», skriver en annen bruker.