NA24.no

Kjølig handel på børsen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Skyhøy oljepris er ikke nok for å løfte børsen.

Oslo Børs startet med å stige rett fra start, men oppturen har kjølnet noe av etter drøyt tre kvarter. Hovedindeksen er likevel opp 0,08 prosent til 424,85 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

De to foregående dagene har Oslo Børs endt i positivt terreng, men er fortsatt noe i minus uken sett under ett.

Oljen i 101
OPEC holdt produksjonsnivået i ro under sitt møte i Wien onsdag. De klarte å holde unna presset fra blant andre USA, og begrunner den høye oljeprisen med faktorer som er utenfor OPECs kontroll. Bunnivåer for dollaren, spekulasjonsdrevet press i papirmarkedet og geopolitisk uro har sendt oljeprisen til stadige nye rekorder. Enkelte medlemsland i OPEC har dessuten truet med å kutte produksjonen.

Oljelagrene i USA tømmes raskere enn hva markedet hadde forventet. Dette bidro også til oppgang i oljeprisen.

Oppgangen i oljeprisen er nok til å løfte StatoilHydro 0,88 prosent til 160 kroner. Yara er en annen tungvekter som også opplever en positiv start, aksjen blir løftet 0,25 prosent til 298,25 kroner. Stigende tørrbulkrater gjør at bulkaksjen Golden Ocean stiger 2,49 prosent til 30,90 kroner.

Aprilkontraktene på nordsjøolje stiger til 101,50 dollar fatet, ved råvarebørsen i London.

Kutter Skogen
Norsk Skog faller 3,21 prosent til 25,60 kroner.

Goldman Sachs misliker at Norske Skog nok en gang kommer med skuffelser. Utsettelsen av Brasil-prosjektet gjør at meglerhuset har kuttet kursmålet til 28,30 kroner fra 29 kroner. Driftsinvesteringene for 2008 blir redusert og det forbedrer nettogjelden, men det skjer på bekostning av driften etter 2008.

I analysenotatet blir nedsiderisikoen i forbindelse med nedskrivninger, mens oppside kan komme hvis prisene blir forbedret. Et mulig bud på Norske Skog gjør også at meglerhuset ikke kutter kursmålet med mer. Likevel holder de anbefalingen nøytral.

Kundene til nettmeglerne dominerer fortsatt handelen i Tandberg Data. De siste dagene har aksjekursen i IT-selskapet svingt voldsomt og det er enorme utslag fra dag til dag. Torsdag er aksjen ned 13,45 prosent til 1,03 kroner.

Europa faller
I Europa er det stort sett nedtur som gjelder. Usikkerhet knyttet til situasjonen for de finansielle obligasjonsforsikringsselskapene i USA gjør at finans- og bankaksjene leder an i nedgangen.

DAX-indeksen i Tyskland faller 0,62 prosent, mens FTSE 100 i London blir sendt ned 0,72 prosent. I Paris faller CAC 40 rundt 0,80 prosent. I Sverige og Danmark faller børsene 0,27 prosent og 0,11 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere