NA24.no

Kjøll fortsetter spørreleken

Sist oppdatert:
Les Berit Kjølls fire spørsmål og svar til Kjell Inge Røkke.

- Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler og forsøker nå å trekke min troverdighet som styremedlem i Aker Holding i tvil for å avlede oppmerksomheten. Men denne saken handler ikke om meg, raser Berit Kjøll i en pressemelding torsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Og fortsetter:

- Den handler om hvordan styret i Aker Holding og den norske stat er ført bak lyset i en svært uryddig prosess som jeg opplever ble designet for å omgå aksjonæravtalen.

Kjøll representerer staten i eierselskapet Aker Holding AS. Det har brutt ut full ordkrig mellom Kjøll og næringsminister Sylvia Brustad på den ene siden og Røkke-dominerte Aker ASA på den andre etter det omstridte salget av fem selskaper til Aker Solutions. Onsdag ble Berit Kjøll bedt om å svare på fire spørsmål av Aker ASA.

- Røkke er ikke i posisjon til å avkreve meg svar. Det er han selv som er svar skyldig. Jeg skal likevel gi ham svar på tiltale, mot at Røkke besvarer fire spørsmål i retur, sier Kjøll i pressemeldingen.

Les også: Og hva har vi lært av dette, da?

- I et godt partnerskap setter partnerne seg ned og deler informasjon og synspunkter for å finne gode løsninger. Ved gjeldende transaksjoner ble dette aldri gjort. Tvert imot ble jeg informert om at informasjonen jeg mottok var innsideinformasjon som jeg ikke kunne dele med andre. Konsernsjef Øyvind Eriksen hadde selv en glimrende anledning til å informere om transaksjonene i eiermøtene i mars. Som ny konsernsjef møtte han nærings- og handelsdepartementet den 13. mars og Investor den 20. mars, uten å nevne transaksjonene i noen av møtene. Det er ikke jeg som har sviktet mine informasjonsoppgaver i denne saken, men Røkke, Eriksen og Aker, sier Berit Kjøll.

HER ER KJØLLS SVAR PÅ SPØRSMÅLENE FRA AKER:

Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?

Svar: Jeg kontaktet Bengt Rem i Aker i en annen anledning som ikke hadde noe med denne saken å gjøre, for å forberede meg til mitt møte med NHD dagen etter. Bengt Rem ba meg da ta opp transaksjonen med NHD. Jeg forutsatte at han refererte til Aker Oilfield Services transaksjonen og han opplyste at han ville sende meg dokumentasjon på denne slik at jeg kunne orientere NHD. Denne mailen mottok jeg kl. 19:23 24. mars. Møtet mitt med NHD den 25. mars var kl. 9. Da jeg printet ut dokumentet neste morgen viste det seg at denne informasjonen også omhandlet fire nye transaksjoner som for meg var helt ukjente.

Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?

Svar: Denne e-posten omhandler kun en av de fem transaksjonene, nemlig Aker Oilfield Services, som var den eneste transaksjonene som jeg var kjent med fra tidligere og som også var ventet i markedet. De øvrige fire transaksjonene hadde aldri vært tatt opp i styret og heller aldri blitt informert om og det var derfor ikke mulig for meg å ta opp dette med NHD. Dessuten ble det skriftlig presisert av Bengt Rem at jeg ble plassert på innsidelisten og etter tidligere praksis i styret om behandling av innsideinformasjon kunne jeg ikke på egen hånd bringe denne informasjonen videre. Hadde de ønsket å informere og involvere staten og SAAB/Investor hadde de sørget for en ryddig og involverende prosess.

Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?

Svar: Ettersom jeg ikke er jurist har jeg lagt til grunn den praksis som Aker og advokat/konsernsjef Øyvind Eriksen har fulgt i forhold til innsidereglene også i kontakt med eierne.

Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?

Les også: Frp skjeller ut Røkke

Svar: Det er fordi min overordnete orientering av den ene transaksjonen, Aker Oilfield Services, ble positivt mottatt. De andre fire transaksjonene var helt nye for meg og derfor kunne jeg ikke orientere om disse.

Til gjengjeld ønsker Berit Kjøll fire svar fra Kjell Inge Røkke:

1. Aker Holding er et partnerskap med fire eiere, Aker, Staten, SAAB og Investor. Hvorfor har du ikke behandlet de øvrige tre eierne som partnere i denne saken, som har så stor betydning for verdiene i Aker Solutions?

2. Hvorfor har du bevisst valgt en hasteprosess uten involvering av meg og representanten for SAAB/Investor?

3. Hvorfor bruker du nå så mye tid på å forsvare din omgåelse av aksjonæravtalen ved bruk av juridiske krumspring i stedet for å forklare dine partnere hvorfor disse transaksjonene etter din mening er industrielt fornuftige for alle aksjonærene i Aker Solutions?

4. Hvorfor brukte du ikke anledningen den 13. mars i møte med NHD og den 20. mars med SAAB/Investor til selv å gi en grundig redegjørelse av de øvrige fire transaksjonene?

Les også: Full støtte mot Røkke

- Jeg har lang styreerfaring fra selskaper som SAS og DnB NOR. Den norske stat er stor eier i begge selskapene. Likevel har jeg aldri opplevd maken til aksjonærhåndtering til det jeg har vært utsatt for i denne saken. Derfor ber jeg Kjell Inge Røkke svare på disse spørsmålene personlig, og ikke nok en gang gjemme seg bak konsern- og informasjonssjefer. Røkke er styreleder i Aker ASA, og svarene er viktige i Aker Holding-styrets videre arbeid med denne saken, sier Berit Kjøll i pressemeldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere