*Nettavisen* Økonomi.

Kjølig mottagelse for gigantavtale på Wall Street

Etter den beste uken på nesten ett år ligger de amerikanske børsene an til en roligere start mandag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Rolig ukestart på USA-børsene.

23.11.15 15:36

Etter den beste uken på nesten ett år pekte pilene mot en roligere start på USA-børsene mandag.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen uendret, det samme er S&P 500 og Nasdaq, mens investorene retter blikket mot en ny gigantavtale i helsesektoren.

De to farmasigigantene Pfizer og Allergan slår seg sammen til det som blir verdens største legemiddelprodusent.

I markedet er imidlertid mottagelsen av det kjøligere slaget. I tidlig handel faller de to fusjonskameratene mer enn to prosent.

Transaksjonen som er verdt rundt 160 milliarder dollar, eller nærmere 1400 milliarder kroner, er den største noensinne i helsesektoren, ifølge Bloomberg.

Målt etter årlig salg, som for de to er på samlet 60 milliarder dollar, blir det sammenslåtte farmasiselskapet verdens største.

Avtalen mellom Pfizer, som blant annet produserer Viagra, og Botox-produsenten Allergan, er også satt sammen slik at førstnevntes skatteregning blir kuttet.

Ifølge The Wall Street Journal estimerer analytikere at vil Pfizer kunne senke skattesatsen fra 25 til under 20 prosent. Allergan har en skattesats på rundt 15 prosent.

Oljen svinger kraftig
I oljemarkedet gjorde prisene etkraftig byks mandag på meldinger om at Saudi-Arabia er villig til å samarbeide for å stabilisere prisene.

I løpet av kort tid steg nordsjøoljeprisen med rundt to dollar til 45,7 dollar per fat, før den faller ned til 44,4 dollar fatet igjen.

De store svingningene skyldes ifølge Financial Times meldinger fra Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå om at landet er villig til å samarbeide med produsenter i og utenfor OPEC, for å opprettholde et stabilt oljemarked.

I starten av desember møtes de tolv OPEC-medlemslandene i Wien, og det er ventet at landene som sliter mest i kjølvannet av oljepriskollapsen vil ta til orde for produksjonskutt.

- Jeg tror ikke det kommer noen endringer i produksjonskvotene fra OPEC. Kvotene har uansett ikke blitt overholdt. Misjonen er heller ikke fullført, det er lite konkurrenter og olje som er ute av markedet. Det har vist seg å ta tid før produksjonen faller i USA. Gir man opp nå, så gir man opp halvveis, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.