*Nettavisen* Økonomi.

Kjøp aksjer nå!

Foto: (Scanpix)

Blodet flyter i gatene, og du bør kjøpe aksjer.

18.09.08 07:52

(NA24-KOMMENTAR): - Kjøp når blodet flyter i gatene, lyder et gammelt jungelord i aksjemarkedet. Det vanskelige spørsmålet er imidlertid hvor sterk blødningen må være før tiden er inne.

Det er i alle fall ikke lystig for tiden. Oslo Børs har falt med rundt en tredjedel siden nyttår. I USA kollapser den ene finansgiganten etter den andre. Onsdag falt S&P 500-indeksen 4,7 prosent tross sentralbankens redningsaksjon for forsikringsgiganten AIG. Raset har fortsatt i Asia torsdag.

Etter årevis med billige lån og stadig slappere risikokontroll, er det dundrende bakrus i finansbransjen.

Utbredt pessimisme
Foreløpig er effekten på verdensøkonomien og på selskapenes lønnsomhet (utenom finanssektoren) begrenset. Tusenkronersspørsmålet er likevel ikke om overskuddene kommer til å falle, men hvor kraftig nedturen blir. Prisingen på børsen viser tro på markant resultatfall.

En rekke selskaper, ikke minst på Oslo Børs, er svært billige målt mot de siste årenes overskudd. De fem største selskapene på Oslo Børs er Statoil Hydro, Telenor, DnB NOR, Yara og Orkla - solide, veldrevne selskaper. Disse handles alle til godt under ti ganger fjorårets overskudd. DnB NOR koster bare fem ganger fjorårets overskudd. Det er eksepsjonelt lavt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men ofte er det nettopp når markedet er mest pessimistisk at man gjør de beste kjøpene.

Det finnes et utall forskjellige modeller for å vurdere prisingen av aksjemarkedet. Forvaltningsselskapet Holberg Fondene har i en relativt fersk rapport en interessant gjennomgang av ulike modeller og deres resultat. De fleste av disse viser nå at markedet enten er billig eller middels priset - og markedet har falt mer etter at denne rapporten ble laget.

Et marked for proffer?
Men så var det denne nervøsiteten i markedet, da. Stadig leser vi om eksperter som mener amatører og småsparere bør holde seg unna et så turbulent marked. Det bør angivelig overlates til proffene.

Det synes jeg er noe tull. Det er ikke folk flest som nå selger i panikk, det er proffene. Det er investeringsbanker, ulike typer fond og belånte tradere som er tvunget til å selge. Og når noen må selge, uansett pris, kan man gjøre gode kjøp.

En fornuftig småsparer må aldri selge mot sin vilje. Han eller hun deltar bare i aksjemarkedet med ledig kapital som plasseres langsiktig, for eksempel med pensjonisttilværelsen som perspektiv. Og man skal bare gjøre det hvis man har en ordnet privatøkonomi, uten spesielt dyre lån og med en grei likviditetsreserve i banken. En slik småsparer kan utmerket godt benyttet turbulente tider til å kjøpe aksjer eller aksjefond.

Regelmessig er enklest
For mange er det lureste uansett å spare et fast beløp regelmessig i et aksjefond. Da kjøper du nå, på samme måte som du gjorde for et år siden, og for fem år siden. På den måten kan du forvente å få med deg aksjemarkedets langsiktige avkastning, som de fleste anslår til rundt 8-9 prosent, minus fondets forvaltningskostnad.

Det største problemet for småsparere er ikke, slik mange later til å tro, at folk flest selger i panikk (det står proffene for), men at de sitter stille og lar være å kjøpe når kursene på børsen er lave. De venter til det ser litt lysere ut, litt mer avklart. Problemet er bare at da har kursene allerede steget.

På den måten kjøper de i snitt dyrere enn om de mekanisk investerte det samme beløpet hver måned.

Mot strømmen
Timing er altså vanskelig. Men skal du først prøve deg, må du forsøke å gå mot strømmen, og da mener jeg dette er et godt tidspunkt. Det betyr ikke at jeg har noen formening om hvorvidt børsen de neste ukene skal opp eller ned. Det er det reelt sett ingen andre som har heller.

Derfor bør du ikke kjøpe alt på en gang, men sørg for at du har tilgjengelig kapital til å kunne fortsette å kjøpe hvis børsen faller mer før det snur oppover igjen.

Målet er ikke å treffe bunnen med et enkeltkjøp, men at du i snitt kjøper billigere enn med en fast spareavtale, og dermed får noe høyere avkastning over tid.

Og jeg tar min egen medisin. Generelt er jeg i en livsfase hvor jeg sparer penger. En del av dette putter jeg i aksjefond som langsiktig investering (på grunn av min journalistjobb kjøper jeg ikke enkeltaksjer). Jeg kjøper dann og vann, gjerne når børen har falt mye tilbake, og jeg har aldri solgt. Jeg har i år investert mer i aksjefond enn i noe tidligere år, og en god slump av dette er kjøpt de siste dagene. Jeg kommer til å handle mer hvis kursene fortsetter å falle merkbart.

Så får du gjøre som du vil.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Ikke nok livbøyer til alle
Mas om design
Ikke støtt nettaviser
Bedre i USA, verre i Europa
Lærdom fra Lehman

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.