Gå til sidens hovedinnhold

- Kjøp brukt - spar penger

Brukte eneboliger er langt rimeligere enn nye, viser ferske tall fra SSB.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har undersøkt prisforskjellene i eneboligmarkedet.

SELGE HUSET? Finn megler

Brukte eneboliger er omkring 25 prosent billigere enn nye eneboliger, viser tall for 2009. Da har SSB sett på pris per kvadratmeter.

I de større byene er prisforskjellen noe mindre - rundt 20 prosent.

Nye eneboliger fullført i 2009 kostet i gjennomsnitt 22.651 kroner per kvadratmeter, inklusive tomt. Kvadratmeterprisen for brukte boliger som ble omsatt samme år, var i gjennomsnitt 16.806 kroner.

Store forskjeller

Prisen på nye eneboliger varierer fra kr 17.318 per kvadratmeter i snitt i Nord-Trøndelag, til nær 40.000 kroner meteren i Oslo. Stavanger er den nest dyreste byen, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 31.619 for en ny enebolig.

Også for brukte eneboliger er prisnivået lavest i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på kr 10.675 kroner.

Her er forskjellen svært stor på brukt og nytt. En brukt enebolig koster hele 40 prosent mindre enn en ny enebolig i samme fylke.

Oslo har, ikke overraskende, de desidert høyeste boligprisene. Folk i hovedstaden måtte betale 32.601 kroner per kvadratmeter for en enebolig i 2009, vel 20 prosent mer enn i nest dyreste storby, Stavanger.

Bygges færre

Da Boligprodusentene la frem tall for 1. kvartal under Boligkonferansen på Gardermoen forrige uke, viste de at det bygges få nye eneboliger sammenlignet med leiligheter og småhus, i alle fall hvis en ser det i forhold til eksisterende boligmasse.

I første kvartal 2010 sto eneboliger for 36 prosent av boligene som ble igangsatt, mens leiligheter og småhus sto for henholdsvis 40 prosnet og 24 prosent. Til sammenligning utgjør eneboliger 53 prosent av hele boligmassen i Norge, mens leiligheter og småhus utgjør 27 prosent og 20 prosent.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken