Kjøp denne kunsten

Kjøp kunst fra de glemte periodene, det gir best avkastning.

Skal du kjøpe kunst, bør du gå etter kunsten andre har glemt.

NA24 - din næringslivsavis

Billig nostalgi
Samtidskunst fra 1950-tallet og frem til 1970-tallet er fortsatt relativt billig. Det samme gjelder for funkisperioden tidlig på 1930-tallet.

- Vi ser at kunst fra disse periodene fortsatt er relativt billig. Jeg mener hele 1900-tallet er underpriset og at prisene vil stige en del i tiden fremover. Det kan dreie seg om 10-20 prosent i et 3-5 års persektiv, sier daglig leder Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner til NA24.

Elgheim sier imidlertid at det er et mylder av samtidskunst som varierer like mye i uttrykk som det gjør i kvalitet ute på markedet. Derfor bør du ikke kjøpe det første og beste du kommer over.

- Det lureste er å bli kjent med kunstmarkedet før du går til det skrittet å sette pengene dine der, sier Elgheim.

Han forklarer at det er viktig å sette seg godt inn i markedet ved å lese omtaler, gå på auksjoner, snakke med folk som kan kunst og samtidig dyrke interessen for kunst generelt. Først da får man et godt overblikk over hva som er verdt å satse pengene på.

Følg hjertet
Men ikke alt dreier seg om penger. Er man bare ute etter å friske opp de grå, kjedelige veggene hjemme kan man like godt følge hjertet, og ikke lommeboken.

- Det er ikke alltid hjertet følger lommeboken når det kommer til hva som er flott kunst, sier Elgheim.

Han har ingen fasit på hvor mye man bør bruke på kunst, og sier det må bli opp til hver enkelt hvor mye vedkommende har råd til å bruke. Uansett bør du oppsøke eksperthjelp om det er snakk om kunstinvestering for mye penger, spesielt hvis du ikke kan så mye om kunst selv.

Greit å blåse 20.000
- Dersom man er nybegynner er det greit å bruk opp til 20.000 kroner på kunst bare ved å følge hjerte og egen smak. Skal man bruke mer bør man få hjelp av noen som kan kunst, sier Elgheim.

Han begrunner det med at folk flest kjøper seg sofaer, tv-er og andre ting til huset for omtrent den samme summen, uten at de har behov for eksperthjelp av den grunn.

Dersom du utelukkende kjøper kunst som en investering sier han at det lønner seg med noen få dyre bilder. Det lønner seg mer enn mange billige.

- Det er mer lønnsomt å kjøpe et bilde til 100.000 kroner enn fem bilder til 20.000 kroner sett fra et økonomisk perspektiv, sier han.

Spar på Munch
På spørsmål om hvilken kunstner det er mest lønnsomt å satse pengene sine på, kommer svaret kontant:

- Jeg vil si at Munch står i en særklasse i seg selv. Bildene hans er en god pensjonsinvestering, sier mannen som leder Norges eneste Munch-auksjon.

Han legger til at uansett hvilke epoke eller kunstner du velger, må du ha i tankene at kunstinvesteringer ikke er noe man selger kjapt med fortjeneste.

- Kunstkjøp er en langsiktig investering. Det er ingen vits å kjøpe et bilde i dag, og tro du vil tjene på å selge det i morgen. Minimum 10 år er en grei investeringshorisont, avslutter Elgheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.