*Nettavisen* Økonomi.

Kjøpefesten fortsetter

Ingen brems i kjøpefesten for Kari og Ola.

03.04.08 10:12

Ifølge sesongjusterte tall økte varekonsumet med 2 prosent fra januar til februar, mens detaljomsetningsindeksen viser en vekst på 1,7 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Detaljomsetning og varekonsum er viktige nøkkeltall som viser hvor det bærer hen for den norske økonomien. De er dermed viktige parameter for rentesettingen i Norges Bank.

Sterk vekst
Detaljomsetningen i Norge har falt to måneder på rad, og på forhånd ventet makroøkonomene en stopp i nedgangen i februar, og spådde en vekst på 0,6 prosent.

Tallenes tale viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med hele 1,7 prosent, mens varekonsumet steg med 2 prosent fra januar til februar. Kjøp av klær og sko, møbler og hvitevarer bidro sterkt til veksten.

Sesongjustert volumindeks for andre nye varer som klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer, gikk opp med 2,6 prosent fra januar til februar i år. I samme periode økte sesongjustert volumindeks for butikkhandel med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, med 0,6 prosent.

Nordea Markets ventet et utfall på 1,0 prosent i detaljhandelen.

- Vi venter en halvering av veksten i privat forbruk i år sammenlignet med i fjor. Det betyr at veksten i detaljomsetningen skal ned fra de høye nivåene vi så i fjor. Husholdningenes kjøpekraft vil vokse mindre i år enn i fjor, og gjelden vil nok øke mindre. Når vi likevel venter en oppgang i deltaljomsetningen på 1 prosent i februar er det fordi vi tror på en midlertidig reaksjon etter to svake måneder.

Mammut-salg
Butikker med salg av bøker og papir økte omsetningen med 32,3 prosent (ikke justert for prisendringer) i februar i år sammenlignet med februar i fjor. Mammutsalget startet 25. februar i år og har påvirket omsetningen, skriver SSB.

Butikker med bredt utvalg av byggevarer hadde en vekst i verdi på 19,8 prosent i samme periode.

Nordea Markets mener at det er stor usikkerhet knyttet til detaljomsetningen fremover.

- Husholdningenes gjeld er høy og spareraten er sterkt negativ.Skulle vi få en tredje måned med nedgang i detaljhandelen kan det bety at husholdningene foretar en kraftigere konsolidering enn ventet etter utskeielsene i fjor. Et nytt fall i detaljomsetningen vil kunne gi noe svakere kroner og lavere renter, ifølge Nordea Markets.

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 10,1 prosent mer i februar i år enn februar i fjor, målt i volum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.