Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper bil og båt for boliglånet

Tusenvis av nordmenn sparer penger på å bruke boliglånet på dyre forbrukskjøp.

Én av tre låntakere med fleksibelt boliglån bruker lånet til å kjøpe bil og båt. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn totalt har godt over 1 600 milliarder kroner i boliglån. Deler av disse boliglånspengene går til helt andre ting enn bolig.

Bruker rammelån som forbrukslån
I mai gjennomførte Storebrand Bank og Norstat en undersøkelse om nordmenns holdninger til fleksibelt boliglån, også kalt boligkreditt eller rammelån. Nesten halvparten av de spurte opplever fleksibelt boliglån som et godt alternativ til forbrukslån.

- Våre tall viser at én av tre norske bankkunder med fleksibelt boliglån bruker lånet til kjøp av kjøretøy. Dette kan være smart forbruksøkonomi for husholdninger med ryddig økonomi. Et fleksibelt boliglån er billigere enn de fleste forbrukslån, sier forbrukerøkonom i Storebrand Bank, Knut Dyre Haug til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Pressenytt.

Hytte, bil og båt
Ifølge Storebrands undersøkelse har 21 prosent av boliglånskundene tatt opp et fleksibelt boliglån én eller flere ganger. Over 50 prosent bruker dette lånet til oppussing og vedlikehold av hus og hytter, en andel som ifølge Norsk Finansbarometer har holdt seg stabil de siste årene. 30 prosent av lånekundene bruker fleksibelt boliglån til kjøp av bil og båt.

- Fleksibelt boliglån har fått en del kritikk, men dette er en type lån som kun gis til kunder med stabil og ordnet økonomi, og for mange av disse vil det være fornuftig å bruke dette lånet til forbrukskjøp som bil og båt, sier Dyre Haug til Pressenytt.

Lurt å betale ned raskt
Fungerende kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF), Nils Sødal, er ikke overrasket over at stadig flere bruker rammelån til å kjøpe bil.

- Det er viktig å være klar over at rammelån ikke nødvendigvis blir billigere enn billån, sier han.

Sødal forklarer at fleksibelt boliglån har lavere rente, men at den lange nedbetalingstiden kan gjøre totalutgiftene like høye som ved vanlig billån, som har kortere nedbetalingstid.

- Hvis det skal lønne seg å bruke fleksibelt boliglån til å kjøpe bil, er det lurt å betale kjapt ned. Da er det smart økonomi, sier kommunikasjonssjefen i NAF.

Bedre enn kredittkortgjeld
I september 2009 var det hele 2,6 millioner kredittkort i Norge. Storebrands forbrukerøkonom mener flere nordmenn ville gjort smartere i å ta opp et fleksibelt boliglån for å kvitte seg med dyr kredittkortgjeld.

15 prosent av bankkundene bruker sitt fleksible boliglån nettopp til å betale ned kredittkortgjeld.

- Et alternativ til å sette seg i kredittkortgjeld, er å bruke det fleksible boliglånet til forbrukskjøp, mener Dyre Haug.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken