*Nettavisen* Økonomi.

Kjøper tyrkisk vannkraft

Statkraft satser nå på vannkraft i Tyrkia.

Den norske statens kraftprodusent Statkraft utvidere nå utenlandssatsningen med et oppkjøp av et tyrkisk vannkraftprosjekt. Dermed styrkes selskapets posisjon som Europas største produsent av fornybar energi.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Statkraft har ifølge en pressemelding inngått en avtale med tyrkiske Global Investment Holdings om å overta 95 prosent av aksjene i selskapet Yesil Enerji.

Yesli sitter med rettighetene til sju vannkraftprosjekter, som ved en endelig utbygging vil ha en kapasitet på over 2 TWh årlig. Dette er første gang Statkraft gjør en inntreden i Tyrkia.

For å få utnyttet ressursene i Yeslis rettigheter vil Statkraft måtte gjennomføre investeringer på 600 til 700 millioner euro, eller 5,3 til 6,2 milliarder kroner. Et av de sju prosjektene er allerede under bygging, og vil ha en installert effekt på 20 MW. Det er ventet at kraftverket er klart til nyttår. Utbyggingen av de andre prosjektene kan starte tidligst i 2010.

Fire av prosjektene har ifølge Statkraft alle nødvendige tillatelser for å starte bygging, mens de to siste forventes å få endelige tillatelser av de tyrkiske reguleringsmyndighetene, EMRA, i løpet av kort tid.

- Vi er svært tilfreds med denne avtalen. Statkraft overtar en portefølje av lønnsomme vannkraftprosjekter som vil gi Tyrkia mer ren energi. Statkraft er i dag størst innen fornybar energi i Europa og ønsker å få et fotfeste i Tyrkia, som er i ferd med å integreres i det europeiske energimarkedet, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.

Overdragelsen av aksjene er planlagt gjennomført i juni i år. Avtalen forutsetter at relevante myndigheter godkjenner transaksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.