*Nettavisen* Økonomi.

Kjøpte bildet for 350.000 - solgte for 22 millioner etter fem år

Erling Kagge har gjort en sinnsyk kule på maleriet Surfing Nurse. Foto: NTB Scanpix

For første gang vil eventyrer Erling Kagge vise frem sin private kunstsamling til en verdi på flere hundre millioner.

13.05.15 22:04

Erling Kagge er mest kjent som den første i historien som klarte å gå til Sydpolen på egenhånd, uten hjelp. Det tok 50 dager.

Han er også en av Norges fremste forleggere, hvor millionene de siste årene har rent inn.

Men det er ikke bare bøker Kagge har nese for. Han har siden tidlig på 1980-tallet vært en ihugge kunstsamler.

For litt over 10 år siden fikk han tilbud om å kjøpe to kunstverk av kunstneren Richard Prince for rundt 350.000 kroner. Kagge endte selv opp med ett - «Surfing Nurse» - mens hans gode venn, Ari Behn, nølte da Kagge spurte om han ville ha det andre, så det endte heller opp i hendene til skipsreder Hans Rasmus Astrup.

Klikk på bildet for å forstørre.

Surfing Nurse

Det skulle vise seg i ettertid å bli en dyr nøling.

- Så surt
4,5 år senere, i februar 2008, solgte Erling Kagge det samme bildet for rett i overkant av 22 millioner kroner på en auksjon i London.

- Der er så surt at jeg orker ikke å treffe Erling lenger. Hver gang jeg ser ansiktet hans tenker jeg på det. Og det er kanskje litt dumt, for han er som sagt en kul kar, sa Behn til magasinet MASSIV.

Selv sa Kagge til VG rett etter auksjonen:

- Jeg kjøpte det for å ha det hjemme i stua, men da det ble så populært, tok jeg det ned - og har lånt det bort siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Erling Kagge har gjort en kule på maleriet. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Nå skal eventyreren stille ut 107 av sine verk fra sin private samling. Utstillingen er kalt «Love Story» vil vise et utvalg verk av 18 kunstnere fra hans samling.

- Flere hundre millioner
Kilder i kunstmiljøet i Oslo sier til Nettavisen at samlingen har en verdi på flere hundre millioner kroner. Kagge har betalt mye mindre.

En av Norges fremste kunsteksperter, Sune Nordgren, er meget spent på å se den.

- Erling er en veldig interessant person. Ofte representerer en kunstsamling, samlerens personlighet. Erling er jo en eventyrer, så det blir spennende å se den, sier Nordgren til Nettavisen.

Til daglig jobber Sune Nordgren som prosjektleder for Petter Stordalen. Nordgren er mannen bak kunstkjøpene på Stordalens stjernehotell, The Thief, samt 13 andre Choice-hoteller.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Astrup Fearnley)

- Det som gjør denne samlingen spesiell, er at Erling ikke tilhører de tradisjonelle «formuende» kunstsamlerne. Han har vært særdeles flink til å kjøpe tidlig, og billig. Det kan virke som han er flink til å skape gode personlige relasjoner til kunstnere tidlig i deres karriere, sier Nordgren.

Det er et av Norges fremste museer, Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen, som står for utstillingen.

Museet selv sier følgende om utstillingen:

«Samlingen er usedvanlig velkomponert, og hvert verk er valgt med innsikt og personlig vurderingsevne. Spesielt de post-konseptuelle verkene har de senere årene skapt oppmerksomhet hos både eksperter og kunstelskere. De fleste av disse har den høyeste kvalitet, og vitner om Kagges originale perspektiv på internasjonal samtidskunst.»

Kagge er ikke bare første mannen alene til Sydpolen, men også den første til å overvinne de «tre polene» - Nordpolen, Sydpolen og toppen av Mount Everest. I hans seneste ekspedisjon krysset han New York gjennom byens kloakk, vann, tog og t-bane-tunneler.

Han har også blitt omtalt forsiden av Time Magazine.

Selv er ikke hovedmannen selv like snakksalig når Nettavisen ber om en kommentar om utstillingen.

Men via museet, Astrup Fearnley, kan vi sitere ham på følgende.

- Det er viktig i vårt privilegerte samfunn å gjøre livet litt vanskeligere enn nødvendig. Hvis ikke ville jeg ikke gått alene til Sydpolen eller samle Trisha Donnelly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.