*Nettavisen* Økonomi.

Kjos: Erstatning av piloter er ikke streikebryteri

STREIK: Norwegian-sjef Bjørn Kjos orienterer om den pågående pilotstreiken under en pressekonferanse i selskapets lokaler på Fornebu lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Norwegian-sjef Bjørn Kjos holder fast på at det ikke vil være streikebryteri å erstatte pilotene som er i streik med andre, innleide piloter.

28.02.15 12:46

Fornebu (NTB): Fagorganisasjonen Parat har varslet at det vil komme sympatiaksjoner dersom andre piloter blir leid inn, men Kjos vil ikke kommentere det.

– Dette er en avgjørelse basert på klare råd jeg har fått. En skal huske at Norwegian Air Norway er en underleverandør til Norwegian Air Shuttle. Air Norway opererer ingen egne ruter, sier Kjos, som dermed mener han står helt fritt til å få andre til å gjøre arbeidet de streikende pilotene egentlig skulle gjort.

– Dette er ikke streikebryteri, slår han fast overfor pressen på Norwegians hovedkontor på Fornebu lørdag ettermiddag.

- Organisert streikebryteri
– Ja, dette anser vi helt klart for å være organisert streikebryteri. Dette rokker åpenbart ved lojalitetsplikten og respekten for grunnleggende rettigheter og spilleregler som hovedavtalen mellom partene i arbeidslivet er basert på. Her har også NHO et betydelig ansvar i tillegg til selskapet, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

– Det strømmer på med sympatierklæringer både fra Norge og fra utlandet, og vi er kjent med at det på flere hold nå vurderes sympatiaksjoner for å markere avsky mot Norwegians fremgangsmåte, sier han.

Svenske piloter har allerede varslet at de går ut i sympatistreik fra onsdag. Også den Europeiske Transportføderasjonen (ETF) har varslet at de nå vil vurdere aksjoner, ifølge Skjæggerud.

Går som normalt i helgen
Norwegians plan er at hele flytrafikken skal gå som normalt i helga, men informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at det aldri er noen garanti for at uregelmessigheter ikke oppstår.

– Hvis det blir forsinkelser, så vil de det gjelder, få SMS om det. Vi ber også alle passasjerer holde seg oppdatert gjennom våre nettsider, sier han.

Lørdag morgen ble de 70 pilotene tatt ut i streik av NPU etter at det ble brudd i meklingen mellom YS-forbundet Parat og NHO Luftfart natt til lørdag.

Kraftig opptrapping onsdag
– Halvparten av pilotene som er tatt ut i streik, skulle ikke vært på jobb i helga uansett, så det må dekkes for 35 piloter. Flesteparten av dem som vil fly i helga, er kapteiner som til daglig jobber på hovedkontoret, men som vil sette seg bak spakene nå, sier Sandaker-Nielsen.

Onsdag vil det bli en kraftig opptrapping i streiken, med til sammen 650 flygere, dersom det ikke kommer til en løsning, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud på en pressekonferanse lørdag morgen.

– Vi er nå nødt til å bruke verktøyene vi har for å få arbeidsgiver tilbake til forhandlingsbordet, sånn at vi kan komme fram til en tariffavtale, sa Parat-lederen.

– Vi er forberedt på at streiken tar den tida den tar, sa han på spørsmål om det går mot en langvarig streik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag