*Nettavisen* Økonomi.

Kjos sier Norwegian flyr som normalt i helgen

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener at de skal klare å overholde de fleste flyvningene, til tross for streik. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Streikerammede Norwegian vil forsøke å fly som normalt gjennom helgen. Norwegian-sjef Bjørn Kjos avviser pilotenes påstander om streikebryteri.

28.02.15 16:16

Få eller ingen avganger blir berørt av at 70 Norwegian-piloter gikk ut i streik fra lørdag morgen, ifølge selskapet.

Men allerede onsdag trappes streiken kraftig opp. Da går 650 flygere fra spakene. Kjos mener likevel han skal klare å holde de fleste flyene i lufta. Det får YS-forbundet Parat til å se rødt.

– Streikebrudd

– Innleie av eksterne piloter er organisert streikebryteri, sier Halvor Vatnar, som er leder i Norwegian Pilot Union.


– Konsernet benytter seg av mange leverandører, og vi står fritt til å velge blant dem. Norwegian Air Norway (NAN) – hvor de streikende pilotene er ansatt – står for 20 prosent av den totale flåten i Norwegian, og det skal vi fint greie å ta hånd om, sier Kjos til NTB.

Pilotene hevder på sin side at deres reelle arbeidsgiver er Norwegian Air Shuttle, altså moderselskapet. Omfattende sympatiaksjoner er allerede varslet.

Passasjerene først

Norwegian-sjefen avviser dermed kritikken fra pilotene om streikebrudd. Også ved en opptrapping onsdag – dersom det fortsatt er streik – vil Norwegian erstatte så mange som mulig av de streikende pilotene.

– Vi lever av passasjerene. Det er vårt hovedfokus. Vi skal gjøre det vi kan for å ta vare på dem, sier Kjos til NTB.

At streiken knapt får konsekvenser gjennom helgen, forklarer han med at halvparten av pilotene uansett skulle ha fri. Mange av de andre blir erstattet med såkalt administrative piloter, det vil si Norwegian-ledere som også er piloter.

Kaster prinsipper

Under meklingen fredag kveld satt Parat med en voksende opplevelse av at Norwegian egentlig ikke ønsket noen tariffavtale i det hele tatt.

– En tariffavtale var egentlig ikke innen rekkevidde under meklingen. Tariffavtalen er en gjensidig tillitsavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstakerne, men vår opplevelse er at arbeidsgiver vil ha full styringsrett. Dette er en kamp om prinsipper som vi har tatt for gitt i Norge de siste 100 årene, sa Vatnar på Parats pressekonferanse lørdag morgen.

Krav i innspurten

Kjos har en annen fremstilling av hva som skjedde under meklingen.

– Vi har holdt på i over tre måneder, og mente det skulle være mulig å komme i mål med det økonomiske. Men mot slutten ble det kastet inn krav om kommersielle rettigheter. Det kan aldri noe selskap akseptere, sier han.

Kun ett budskap kunne Norwegian og pilotene samles om lørdag: Begge parter beklager at det er blitt streik.

– Vi er nødt til å bruke dette verktøyet for å få Norwegian tilbake til forhandlingsbordet, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Feil retning

Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, sier til NTB at det er umulig for dem å gå med på Parats krav.

Les også: - Flere piloter tjener mer enn Kjos

– Pilotene ønsker å eksportere de norske lønns- og arbeidsvilkårene ut i verden, og det vil ikke styrke selskapets konkurransekraft. Selskapet tapte 1,6 milliarder kroner i fjor, så det er å gå i helt feil retning, sier han.

Lothe sier Norwegian-pilotenes arbeidsvilkår er av de aller beste i bransjen, og sier det som må diskuteres, er tariffavtalen som ligger på bordet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag