NA24.no

Kjøpeklar børsfest

Sist oppdatert:
Jaktsesongen har startet tidlig på børsen denne høsten, men skuddpremien er ikke bestemt enda.

Oslo Børs fikk et nytt løft onsdag. Hovedindeksen endte opp hele 0,87 prosent til 387,10 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljetungvekterne fikk en noe blandet utvikling denne dagen. Statoil endte opp 1,14 prosent til 177,50 kroner, mens Norsk Hydro falt 0,29 prosent til 172 kroner.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober var da Oslo Børs stengte ned 0,70 prosent til 72,73 dollar ved råvarebørsen i London. Bensinlagrene i USA øker mer enn det som var ventet og det sender oljeprisen videre ned.

DNO-ras
DNO skuffet markedet etter at de leverte tall for andre kvartal. Aksjekursen raste 5,45 prosent til 10,40 kroner og fikk dermed den delte æren av å toppe taperlisten.

- Nei, det var ganske kjedelig, er den kjappe kommentaren fra en analytiker til NA24 iMarkedet. Analytikeren mener produksjonsprognosene for resten av året var skuffende dårlige og var under det som markedet var forspeilet for et år siden.

Totalt venter DNO nå at oljeproduksjonen for hele 2006 vil ligge på 15.000 fat olje om dagen, mens de så langt i år har en daglig produksjon på 15.675 fat olje. Dermed vil de altså ligge under det de har produsert så langt resten av året.

Driftsinntektene og nettoresultatet i DNO lå omtrent på det analytikerne hadde ventet.

Et annet lite oljeselskap klarte derimot å overbevise markedet. PA Resources der Jan Haudemann-Andersen er blant hovedaksjonærene steg 4,26 prosent til 36,70 kroner. Selskapet la frem tall for andre kvartal der bunnlinjen var langt sterkere enn det driftsresultatet skulle tilsi.

Tyvstart på jaktsesongen
Det meste dreide seg riktignok om oppkjøp denne dagen.

Prosafe fikk både konkurranse om Petrojarl og ny storaksjonær i dag. Teekay kastet seg inn i kampen om Petrojarl etter at de slukte 15 prosent av aksjene i selskapet. Mens Prosafe betalte 50 kroner for 29,57 prosent av aksjene i det flytende produksjonsskip-selskapet, bladde det kanadiske rederiet opp 60 kroner pr. aksjen.

En analytiker tror at det nå blir budkamp om Petrojarl.

- Ja, kommer det kort på spørsmålet om vi står foran en kamp om selskapet. Det er en analytiker som sier dette til NA24 iMarkedet.

- Hvem tror du vinner budkampen?

- Den som betaler mest vinner, sier analytikeren til NA24 iMarkedet, men vil ikke spekulere hvem av partene som vil gå seirende ut av kampen.

Ny storeier
Bergesen flagget i dag tidlig et kjøp av 15,3 prosent av aksjene i Prosafe. Dermed har konsernsjef Arne Austreid fått nye aksjonærer å forholde seg til.

Visestyreformann for Bergesen Andreas Sohmen-Pao avkrefter ryktene som gikk i helgen om at de kjempet om en storpost i Petrojarl.

- Vi har ikke vært involvert i noe rundt Petrojarl, med unntak av at vi indirekte gjennom posten i Prosafe har en del av selskapet, sier Andreas Sohmen-Pao til NA24.

Konsolidering er gjennomgangstonen til hvorfor Bergesen har kjøpt seg opp i Prosafe.

- Vi tror på konsolideringer på dette markedet. Når økende aktivitet driver etterspørselen etter kompetanse og ressurser vil større selskaper være i bedre posisjon til å betjene kundenes stigende forventninger, sier BW Offshore visestyreformann, Andreas Sohmen-Pao, til NA24.

En analytiker tror Bergesens kjøp av Prosafe er et tegn på at ting er for alvor i ferd med å skje i bransjen.

- Det er jo åpenbart at det er konsolidering i bransjen, er den raske kommentaren fra tallknuseren.

Petrojarl ble til slutt kursvinner på Oslo Børs denne dagen og ble løftet 17,97 prosent til 64 kroner. Prosafe steg 9,31 prosent til 411 kroner, mens Bergesen Worldwide Offshore steg hele 13,04 prosent til 26 kroner.

Rigg i skuddet
DeepOcean steg 10,10 prosent til 21,80 kroner og det var meglerhusene Pareto og Glitnir som var de ivrigste kjøperne med rundt 47,5 og 46,9 prosent av de utestående aksjene.

Riggaksjene fikk også et realt løft etter at Awilco Offshore sikret seg en intensjonsavtale for jack-up riggen Wilcraft. Avtalen strekker seg over 13 måneder, med en opsjon til 24 måneder, og er verdt mellom 101 og 186 millioner dollar. Kontraktsverdien er avhengig av hvor lenge oppdraget vil vare. Oppstart er første kvartal 2007 og riggen er under bygging ved KeppelFels i Singapore med levering i fjerde kvartal 2006.

AWO-aksjen steg 4 prosent til 52 kroner. SeaDrill endte opp 4,55 prosent til 80,50 kroner.

Lakseaksjene fikk en tung dag. Pan Fish endte ned 3,52 prosent til 6,57 kroner, mens Cermaq og Lerøy falt 2,41 og 2,11 prosent i verdi. Dalende laksepriser skal være grunnen til at aksjene falt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere