NA24.no

Forbruk spending wallet pengebok kredittkort
Forbruk spending wallet pengebok kredittkort Foto: JOE RAEDLE (Scanpix)

Kjøpelysten øker hos amerikanerne

Sist oppdatert:
Forbruket til amerikanerne stiger.

Amerikanske husholdninger økte forbruket med 0,7 prosent i oktober. Det viser statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene med 0,2 prosent.

Økonomene ventet, ifølge estimater fra Bloomberg, på forhånd at forbruket ville vise en oppgang på 0,5 prosent, mens inntektene ville øke med 0,2 prosent.

Handelsdepartementet har også revidert utviklingen for september og den viser at forbruket falt med 0,6 prosent. Samtidig økte inntektene med 0,2 prosent. De tidligere anslagene var et fall i forbruket på 0,5 prosent og inntektene var uendret.

Den disponible inntekten økte med 0,4 prosent. Spareraten ut fra disponibel inntekt lå i oktober på 4,4 prosent, og gikk dermed ned fra 4,6 prosent i september.

Tirsdag kom den første revideringen av det amerikanske bruttonasjonalproduktet for tredje kvartal og denne viste at BNP-vekten var på 2,8 prosent og ikke 3,5 prosent som opprinnelig ble meddelt. Forbruket ble også nedjustert til 2,9 prosent i tredje kvartal fra 3,4 prosent som de første versjonene av tallene viste.

Forbrukerne står for rundt 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i USA, og er nøkkelen for at USA skal komme seg ut av det økonomiske uføret. Når forbruket øker blir det tolket positivt.

Forbruk og inntekter
Husholdningens inntekter omfatter alle inntektskilder som husholdningene kan anvende til forbruk eller sparing, og baserer seg på en spørreundersøkelse foretatt av det amerikanske handelsdepartementet.

Lønn er den viktigste. Denne kilden vil man allerede ha et bilde av fra sysselsettingsrapporter. Andre inntektskilder er blant annet leieinntekter, renter, utbytte, sosialstøtte og trygd.

Husholdningenes inntekter er en indikator for etterspørselen, men man må også se på forbrukstallet. For psykologiske faktorer kan føre til at husholdningene begrenser forbruket selv om ikke inntektene faller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere