NA24.no

Kjøper ny ID for en hundrelapp

Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Norge er et mekka for personer med falsk identitet.

Risiko analysehuset Risk Information Group har på vegne av Nettavisen NA24, sett på trender når det gjelder stjålne identiteter og bruk av falske identiteter i Norge.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Selskapet som har ID-verifisering og ID-analyse som et av sine forretningsområder varsler om stadig mer avansert ID-svindel, og de fleste som blir svindlet opplever større tap enn tidligere.

- Norge er et mekka for personer som ankommer landet med falsk identitet kjøpt for hundre eller noen få tusenlapper på Internett, sier Preben Fjeld, partner og leder for ID-tjenestene i RIG.

Helt nytt liv

Han forteller at ID-svindel i dag gjerne er basert på tre ulike motiver. Enten ulovlig opphold med alle de goder det innebærer, tilrøving av uregelmessig støtte eller svindel av en annen persons identitet.

- En ID er en vare, verdsatt ut fra dens autentisitet. En godt utformet ID kan gi en person et helt nytt liv og derfor er svindlere nøye i utforming av falske ID-dokumenter, mange forfalskninger er mer eller mindre ekte. Dette gjør sitt til at det er mer eller mindre umulig å avsløre ved det blotte øye, forteller han.

Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO), har på oppdrag fra Barne- likestillings og forbrukerdepartementet (BLD) publisert en rapport på stjålne identiteter i Norge. Tallene fra SIFO viser at over 400.000 nordmenn oppgir å ha mistet, eller blitt frastjålet dokumenter, med personinformasjon som lett kan misbrukes. Nær 90.000 nordmenn svarer at de har mistet eller blitt frastjålet førerkort eller pass.

- En ID-svindel starter gjerne med tap av et ID-dokument eller ved at noen bevisst fakbrikerer et falsk dokument i offerets navn, sier administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven i RIG.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Lekende lett

Kleiven beskriver det å misbruke en annen personsidentitet som lekende lett, og i mange tilfeller starter svindelen med at et offer identifiseres online, for eksempel gjennom skattelistene.

- Om du følger noen, som for eksempel et mulig offer gjennom sosiale medier trenger du ikke mye annet enn litt lett tilgjengelig personalia for å utgi deg for å være personen. Du vet allerede hvor personen bor, fargen på huset deres, navn på kona eller ektemannen og siste feriemål. Personnummer finner du enkelt på dokumenter som ofte sendes i posten, sier Kleiven.

- Selvangivelsen, skatteoppgjøret eller et bank kort gir deg alt annet du trenger, fortsetter han.

Kleiven beskriver Facebook og sosiale medier generelt, som en viktige kanaler til informasjon om potensielle ofre, og ifølge Kleiven, er vi slepphendte på hva vi poster online.

- Majoriteten av oss poster hvor vi befinner oss til enhver tid, online, og de færreste tenker over at dette når et bredt publikum, sier Kleiven.

Ifølge Risk Information Group group tar det ofte inntil 12-24 måneder fra informasjon kommer på avveie, til offeret blir oppmerksom på at de er utsatt for identitetssvindel. Med andre ord er innhøstingsfasen (selve ID-tyveriet) en grundig og langsiktig prosess. Deretter kan man oppleve gjentatte identitetssvindler basert på denne informasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere