NA24.no

Foto: OLEG POPOV (Reuters)

Kjøper seg ut av trøbbel

Premier-League spillerne kjøper seg fri fra medienes søkelys.

En nylig avsagt dom rundt lovgivningen om privatlivets fred, høster massiv kritikk i Storbritannia. Dommen gjør det mulig for superrike kjendiser å holde sine utenomekteskapelige eskapader ute av presse og media, skriver Daily Mail.

Og det er spesielt én gjenganger som til stadighet dukker opp i media med en ny elskerinne og som nå har fått lovens beskyttelse, som provoserer mest. Pressen får ikke lenger lov til å offentliggjøre navnet eller ansiktet hans lenger.

Og han er bare den siste i en lang rekke av superrike sportsstjerner og kjendiser som kjøper seg ut av pressens og medienes fokus.

Advokater og medievitere har alle sterkt og åpenlyst kritisert systemet som gjør det mulig å gjøre akkurat dette for de med finansielle muskler.

- Denne dommen er som skreddersydd for de få som kan betale en advokat 7000 kroner i timen. Det som nå ikke lenger kan offentliggjøres i pressen er en mann med moralen til en bakgårdskatt i brunst, som tilfeldigvis er flink til å spille fotball og dermed har råd til å kjøpe seg rett til privatlivets fred, som herr og fru Hvermansen ikke har tilgang til, sier Mark Stephens, advokat med spesialisering mot media, til avisen.

Og han får støtte fra kollegen sin Niri Shan.

- Rettens medhold i slike saker gjør det mulig for de rike og berømte å komme unna med utenomekteskapelige forhold uten å måtte stå til rette for sine handlinger, sier han.

Kjøper seg fri
Listen over sportsstjerener og kjendiser som har kjøpt seg fri fra medienes fokus er lang. Men ikke alle har lykkes.

Mest kjent er vel Asley Cole, Også han fikk rettens medhold i at hans private anliggender ikke hadde noe i mediene å gjøre. Denne avgjørelsen ble anket og senere opphevet. Resultatet ble etter hvert skilsmisse for fotballspilleren.

- Jeg har stor tro på «forbilde» argumentet. Disse gutta huker inn romslige og attraktive sponsoravtaler på at de har et oppfører seg i det offentlige rom. For dem har denne saken har ikke noe med privatlivets fred å gjøre, de beskytter sine egne kommersielle interesser, sier Shan.

Den massive kritikken mot dommen kommer fra flere hold og har blitt rettet spesielt mot fotballspillerne i Premier-League. Det er en økende trend mot at disse ikke helt greier å holde seg på matta og oppføre seg, samtidig som de lever i en uvirkelig verden, med enormt mye penger. De føler seg «hevet over» fansen som til syvende og sist betaler lønnen deres.

Lønnsgapet mellom gressmatten og tribunene fikk ekstra mye oppmerksomhet etter at alle toppklubbene i engelsk fotball brukte milliarder av kroner på spillerkjøp i overgangsvinduet.

For kriminalsaker
Ved forrige korsvei der det var snakk om at mediene hadde rett til å sette fokus kjendisenes eskapader, spurte en sportskjendis britisk høyesterett om de kunne reversere en avsigelse som ville avslørt identiteten hans. Britisk høyesterett ga idrettsstjernen medhold.

Blant annet ble mediene tillat å offentliggjøre John Terrys affære. Dette skjedde etter at Terrys klage ble avvist av rettsystemet. Rettens kjennelser for å holde medienes fokus unna, ble i utgangspunktet innført for å bekjempe kriminalitet.

Eksempelet er: Hvis et medlem av en større kriminell organisasjon skulle bli arrestert, ville en slik kjennelse motvirke at andre deler av det kriminelle nettverket ble varlset.

Det samme rettsprinsippet har i årenes løp blitt overført til kjendisenes verden, som nå bruker rettsprinsippet til å skjule sin upassende oppførsel fra pressen og mediene.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere