NA24.no

Kjøpssignaler på børsen

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Analytikere anbefaler flere aksjer.

Analysehuset Investtech har gjennomført en omfattende studie der de forsøkte å teste hvor godt teknisk analyse treffer.

NA24 - din næringslivsavis

Ved å se på historisk kursutvikling og investorenes oppførsel, gir teknisk analyse en indikasjon på hvor utvalgte aksjer eller indekser beveger seg i fremtiden. Ved å beregne sannsynlige kursbevegelser basert på historiske verdier og oppførsel får investorer som benytter teknisk analyse et beslutningsverktøy.

Investtech har sett på hvordan teknisk analyse identifiserer spesielle geometriske kursformasjoner, og hvordan disse beskriver den psykologiske tilstanden i markedet. Det igjen kan gi en indiakasjon på den videre retningen til for eksempel en aksjekurs eller indeks.

Rektangelformasjon
En av disse geometriske kursformasjonene er en rektangelformasjon, der det er identifisert støttelinjer og motstandslinjer. Disse er tilnærmet horisontale og parallelle, og et kjøpssignal blir utløst hvis kursen bryter gjennom motstandslinjen. Ifølge teorien bak teknisk analyse skal kursen fortsette å stige minst like mye som rektangelet er høyt

- Psykologisk kan dette forklares ved at når en rektangelformasjon utvikles, dannes et motstandsområde med overvekt av selgere nær taket av rektangelet. Her har investorene sett at aksjen har vært dyr, siden den tidligere har snudd og vendt ned herfra, eller de regner den som dyr basert på økonomiske nøkkeltall. Når kursen igjen stiger mot dette nivået vil mange ønske å selge, og det er dette som utgjør motstanden, skriver Investtech i sin gjennomgang.

Hvis motstanden blir brutt betyr det at disse selgerne har fått solgt aksjene sine.

- Kjøpersiden er fortsatt like stor, men det er nå et underskudd av selgere, og dermed går kursen videre opp. Ofte vil kursen stige relativt raskt etter bruddet og deretter falle noe tilbake igjen, før den fortsetter videre opp, skriver Investtech.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Analysehuset har testet hvor godt kjøpssignaler fra rektangelformasjoner blir innfridd. Den første studien ble gjennomført i 2005 og utvidet i 2008, men Investtech mener at resultatene fortsatt gjelder.

Totalt ble 1.088 rektangelformasjoner på Oslo Børs testet, og gjennomgangen viser at 734 aksjer innfridde kjøpssignalene som ble gitt i rektangelformasjonen. Det tilsvarer en treffprosent på rett over 67 prosent. Investtech har også gjort samme øvelse i det nederlandske aksjemarkedet, og fant da også en treffprosent på 67 prosent.

- Vi mener dette bygger opp om at psykologi er en meget viktig driver i aksjemarkedet, og at investeringer basert på teknisk analyse har et godt potensial for å gjøre det bedre enn børsen generelt, kommenterer analytiker Geir Linløkken som har gjennomført studien.

Tre kjøpssignaler
Investtechs gjennomgang viser at tre aksjer har nylig utløst et kjøpssignal eller er i ferd med å etablere kjøpssignaler.

En av aksjene er Marine Harvest som brutt taket i en stigende trendkanal.

- Dette signaliserer enda sterkere stigningstakt. Aksjen har også brutt gjennom taket ved 4,40 kroner i en rektangelformasjon. Etablert brudd vil signalisere videre oppgang til 4.69 kroner eller mer. Aksjen har støtte ved cirka 4,24 kroner. Aksjen anses samlet sett teknisk positiv på kort sikt, heter det i en oppdatering fra Investtech.

En annen aksje er Tomra, men denne har brutt gjennom i en fallende trendkanal.

- Dette indikerer i første omgang svakere falltakt, eller innledning av en mer horisontal utvikling. Ga kjøpssignal fra en rektangelformasjon ved bruddet opp gjennom motstanden ved 25,13 kroner. Videre oppgang til 31,74 kroner eller mer er signalisert, skriver Investtech.

Nå nærmer aksjen motstand ved 28,80 kroner, og kan gi en reaksjon ned. Samlet har det blitt utløst et svakt positiv signal på middels lang sikt.

Simrad Optronics indikerer en videre oppgang og ligger i en stigende trend. Her ligger en rektangelformasjon mellom støttenivå på 4,18 kroner og motstandsnivå på 4,83 kroner. Videre retning vil bli signalisert ved et etablert brudd fra et disse nivåene. Sammen med et styrket trendbildet, anser Investtech at aksjen samlet sett er teknisk positiv på middels lang sikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere