NA24.no

Klabbeføre på Oslo Børs

PUDDERFØRE: Gjør deg klar for vinterferie av den snobbete sorten.
PUDDERFØRE: Gjør deg klar for vinterferie av den snobbete sorten. (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Mens investorene koser på vinterfjellet er det stille på børsen.

Feriestemningen har satt sitt seg på Oslo Børs mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Med vinterferie på Østlandet og feriestengte amerikanske børser fortoner børsdagen seg som et eneste stort gjesp. Det er kun omsatt aksjer for 870 millioner kroner.

Ved lunsjtider faller hovedindeksen 1,03 prosent til 232,48 poeng. I forrige uke la hovedindeksen på seg 0,63 prosent, og siden nyttår er indeksen opp vel 4 prosent.

På rapporteringsfronten er det også stille. Ett fat nordsjøolje omsettes mandag morgen for 44,86 dollar fatet på råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 0,11 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nedtur i Europa
De europeiske børsene faller alle som en. I Tyskland er DAX-indeksen ned 0,6 prosent. CAC 40 i Paris faller 0,56 prosent, mens FTSE 100 i London faller 0,75 prosent. På de skandinaviske børsene er OMX Stockholm ned 0,06 prosent, mens OMX København faller 0,47 prosent. I Helsingfors faller børsen 0,65 prosent.

Hardt ut mot avisoppslag
PetroMena, et av selskapene i Berge Gerdt-Larsen-sfæren, tar et dypdykk fra start. Petromena går hardt ut mot avisoppslag i en børsmelding mandag morgen.

- Det vises til artikler i Finansavisen lørdag 14.februar 2009 og DN mandag 16.februar 2009. Selskapet vil presisere at man ikke er i brudd med hverken avtaler mot verft eller låneavtaler. Selskapet har også likviditet til å dekke rentekostnader på obligasjonslån med forfall i februar, skriver selskapet i meldingen.

Selskapet legger frem kvartalstall førstkommende torsdag. Aksjen stuper 20,83 prosent til 0,76 kroner.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Fall i Asia
De asiatiske aksjemarkedene innledet uken med fall. Tall fra Japan viste at den eksportavhengige økonomien falt med det meste siden 1974. Brutto nasjonalprodukt falt med hele 3,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Det er en årlig nedgang på 12,7 prosent. Dette bidro til å sende de vesentlige indeksene ned mandag morgen.

Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets planlegger den japanske regjeringen en ny finanspolitisk tiltakspakke for å bremse svikten i økonomien. Det fremgår av meglerhusets morgenrapport.

Morgan Stanleys Asia-indeks falt 0,7 prosent mens Nikkei 225 indeksen falt 0,4 prosent. I Hong Kong falt Hang Seng indeksen med 1,7 prosent mens hovedindeksen i New Zealand falt med 2,6 prosent, melder Bloomberg News.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Det var særlig innen materialer og finans-sektorene fallene var størst. Men det kom også en rekke resultater som bidro til å sende markedene ned. Den japanske utlåneren Takefuji falt 10 prosent etter at de reviderte tidligere overskuddsvarsel til å varsle om underskudd, mens australske Brambles falt 12 prosent etter å ha fremlagt tall. Dette selskapet er verdens største produsent av paller.

Les mer her: Aksjesmell etter sjokktall

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere